"Er was eens een circuit...."
Een levende legende in de duinen bij Zandvoort


Het circuit van Zandvoort kwam tot leven op 7 augustus 1948.
Thans is zij nog steeds duidelijk aanwezig.
Sinds 2019 is zelfs bekend dat de grootste raceklasse op aarde, de Formule 1, terug keert naar de oude maar immer charmante dame die niet aan een tweede maar misschien wel vierde of vijfde jeugd lijkt te zijn begonnen.

En dat is gerust bijzonder te noemen! 
Als een kat met negen levens kwam ze toch weer terug uit bijna uitzichtloze situaties.

Het circuit ligt ingeklemd tussen de bebouwing van het dorp Zandvoort , zee en de boulevard, en aan de noord- en westkant nationaalpark de Kennermerduinen.
De locatie van het racecomplex is vanuit onze huidige tijd bekeken dan ook eigenlijk onvoorstelbaar. Deze locatie maakte het haar ook niet altijd even makkelijk, maar wel magisch.
Geluidshinder, milieu en andere bestemmingen voor de grond waar zij op ligt vochten met haar alsware het de slechterikken in een sprookjes verhaal.
Door wonderlijke omstandigheden krabbelde toch steeds weer omhoog, soms echter wel na een heftige strijd en met de nodige littekens waarvan sommige later vervaagde.

Als ware het een sprookje met vele legendarische momenten. Het kón telke male niet en toch gebeurde het.
De geschiedenis van het race-complex schrijft zich ook  weg als een mooie legende. Het is een soort sprookje met verschijnselen van een moderne drama-serie.  Dit verhaal heb ik na onderzoek en zodoende talloze dingen gelezen, gezien en gehoord te hebben ook zo opgetekend.
Op deze pagina vind u delen samengevat van het orginele verhaal.Deel 1:
De paradestrasse aan zee
Het ontstaan van het circuit van Zandvoort tijdens en net ná de Tweede Wereld Oorlog

De allereerste race op het circuit van Zandvoort op7 augustus 1948 - Bron: NHA/Fotobureau de Boer