Orangehat's Column
 
Welkom op mijn column-pagina.
Zo nu en dan verschijnt hier een nieuwe 'column'.
Het zijn verhalen, belevenissen danwel opinie geschreven met soms een knipoog
en af en toe een serieuze ondertoon.  
Recht uit het hart en recht voor zijn raap.
Ik kondig alle nieuwe columns aan via de facebook-pagina van Orangehat.nl. Bent u daar geen lid van?
Kom dan zo af en toe  hier terug om te kijken of er nog iets 'nieuws' te lezen is.

29-03-2018: Oss was heel 'Mooi'!

Hallo daar!

Ene om niet snel te vergeten, het afgelopen weekend tijdens de GP Zijspannen te Oss.
Het begon wat in de stress voor ik zei de gek omdat niet ‘ik’ maar 'we’, moeders de vrouw en kind dus ook,  toch maar ineens met de nieuwe caravan gingen. We hebben hem pas gekocht en toch even kijken hoe alles werkt,  ook nog van alles regelen tot aan luifels aan toe de dag voor vertrek.
Dan de heenreis, bar, was best even wennen. Had in mijn leven voor deze trip een slordige 30 km  gereden met een caravan en dan ineens een ‘mini’-tocht van Haarlem naar Oss met het rollende kampeerhuis. Best druk was het op de weg rond Amsterdam, aardig stevige wind ook rondom schiphol,  en dan komt er op links ineens een dubbeldekker voorbij…...iets met aanzuiging maar dat had deze premature caravanspecialist nog even niet ervaren.
Schrok mijzelf de tandjes!!!! ….Er gingen wat ziektes en godenverwensingen dan wel geslachtsdelen door de auto, even mokken op moeders de vrouw en in je achterspiegel de oogjes van je dochter die denkt….’Dat is mijn papa!’ Hahahaha…Ok, dat bracht de weer voetjes op de aarde, naja, op de pedalen op dat moment, en weer verder en rustig worden.
Na 100 km. weet je wel ongeveer hoe het voelt.  Zat wel weer relax daarna in de auto, wat heet! Donders relax zelfs. Daar moest ik ook aan wennen. Iedereen komt jou ineens voorbij rijden. Dat was even nieuw voor mij, niet dat de ‘snelste’ willen zijn.
Normaal rij ik altijd op de linkerbaan met over de maximumsnelheid op de teller en schuif aan de kant als er nog een snellere stef stuntpiloot met zijn voiture komt aansnellen. En dat beste mensen, zonder bijna ooit een boete. Ik rij wel hard maar nooit te dwaas even voor de duidelijkheid……En in die modus benader ik ook kruispunten en dergelijke….
Maar nu dus ineens met 85 km en een combinatie van tien meterlang op weg naar knooppunten……Ik moest toch goed op de borden kijken welke baan ‘rechts’ werd op mijn stuk te volgen snelweg…hahaha!
Verder op de cross beviel het ook uitermate goed. De dames hadden het beiden naar de zin, papa had het naar de zin en de rest van onze crosskampeer-meisters ook. Donders mooi!

Dan de cross zelf. Wat een indrukwekkende outfit van Koen Hermans……zo ‘mooi’ (Ik vind het woord ‘mooi’ altijd ergens raar als het iets aangaat over iemand die is overleden…)
Alles zwart en wit en dan dat geel van de overleden Garritsen wat eruit sprong. Ik kreeg er kippenvel van toen ik die machine zag op de vrijdagmiddag. De shirts waren ook heel gaaf. Ik weet niet of iedereen het heeft gezien maar op de achtergrond in het zwart stond de beeltenis van Garritsen op de zijspancrosser met nummer 46 verwerkt ook nog.  Zo ‘mooi’ gedaan. Ik had weer zo’n moment met die minuut stilte voordat NK heat 1 begon. Ik wilde eigenlijk even één plaatje maken van het moment maar heb het niet gedaan omdat het daadwerkelijk zo stil was dat mijn ‘klikje’ dat teniet had gedaan. Zeer indrukwekkend!  
Het zijn en blijven gewoon mijn helden, al die mannen en een enkele vrouw die het aandurven om op de strijdkar te stappen. Mijn persoonlijke interesse ligt wel het meeste bij de top van de sport, de GP’s en ONK’s, maar mijn opmerking gaat ook zeker ook over de NK-deelnemers. Met dik 40 zijspannen op een kapot gereden Oss een race voltooien. Ga er maar aan staan! Bizar spectaculaire wedstrijden gezien in Oss. Bedankt voor de actie heren en dames!

Dan de GP. Wat een wedstrijden!!! Vooral die tweede GP manche. Leek saai te gaan worden totdat ineens Giraud weg was, dan Daan op één en dan ineens Koen en toen nog ‘mijn’ favoriet Veldman die ineens derde leek te worden maar toch weer niet….wat een climax!
Bax die helaas uitviel met een blessure in de eerste heat…want die ging dondershard! Bizar! Als een warm mes door de boter werd de ene na de andere combinatie ingehaald totdat men ineens die klap maakte bovenop de skipiste, naja er net naast. Bats liggen, sleutelbeen gebroken.
En dan zegt meneer zelf in een interview op TV Brabant twee dagen nadien, dat men zich (heren voetballers, leest u mee ;) ) ‘een beetje pijn heeft  gedaan’. Dan ben je een mooie harde zijspancross-baas of niet! En reken maar dat we Bax/Stupelis nog lang niet moeten afschrijven. Idem Giraud en dan vooral Mucenieks. Donders al een breuk in de pols op zaterdag en dan gewoon van start gaan als bakkenist op de GP en nog de 1e heat winnen ook! Karakter tot en met. Wat een helden!!! En wat te denken van Willemsen, de winnaar, en de wereldkampioen van weet ik veel welk jaar allemaal uit mijn hoofd, maar die weet ik wel zo, in 1999 voor het eerst. 1999……nog een keer 1999. Wat een Baas!!! Zo lang aan de top en een dipje overwinnen en nu net als vorig jaar gewoon echt meedoen om de WK…….Eigenlijk geen woorden voor als je er goed over nadenkt. Soms is dat besef er even ook niet omdat je leeft op het moment,maar besef dat je alles moet relativeren…..Dan maakt #111 alles nog even extra speciaal met zo’n GP-zege.

Vond het ook zelf weer genieten om lekker de camera weg te doen en ouderwets hekken te hangen en vuisten te ballen voor met name Julian Veldman, Mike Keuben en Nick Maas.
Alle drie super toffe kerels met hun eigen manier van alles benaderen en ze geven voor mij gewoon net even dat extra ding dat ik voor dat soort kerels wil juichen als een pannekoek (met of zonder stroop of suiker, juist dat u zelf wilt
:)
Julian is gewoon de grootste artiest op een zijspan. In het gladde Lochem dan wel geen goede score maar amusement tot en met en in Oss ook. Donders! Ik stond zaterdagochtend  voor de bult naast de feesttent en dacht….wat doet ie nou dan…Vol gas bij de bult en hoppa over de ‘zandweg’ achter de bult springen…Donderse baas!
Mike rijdt met een linkse bak en dan heb je bij mij sowieso al een punt verdient. Daarnaast heb ik gaande weg de jaren Mike leren kennen en zien opgroeien als een super aardige kerel die er ook nog eens  voor gaat, met beide benen op de grond maar wel met vol vuur als hét moment daar is.
Dit weekend maakte Mike in de tweede heat een dikke klap. Had donders zeer…maar toen de circuit dokter kwam was er ‘niks’ aan de hand. Want er moét gereden worden volgende week en die knakker met die witte jas gaat mij dat niet beletten….
(heren voetballers, leest u weer  even mee….. ;) )
En Nick tenslotte, super aardige kerel. Ik had de caravan nog niet stilgezet of hij kwam in Oss al aanlopen met een sticker van zijn team van dit jaar voor op onze nieuwe mobiele trekhut.  
Dat is echt typisch Nick. Daarnaast ben ik er nog steeds van overtuigd dat Nick een ‘ruwe’ diamant is die ieder jaar weer een stapje hoger gaat zetten. Wat mij betreft mogen die stappen groter en ergens snap ik niet dat er nooit een subtop-team naar zijn bakkenisten-diensten heeft gevraagd. Dat kan Nick aan. Sowieso. De basis is er en de drive zeker ook.
Ik denk dat hij in de (verre) toekomst op een GP podium gaat staan en als het moment daar is dan denk ik dat deze gevoelig jongen even moet slikken en wel misschien een klein waterpareltje in de traanbuis voelt komen.

Zo een moment had ik afgelopen zondag ook aan het einde van de dag….
Ik had mijn hesje ingeleverd en keek nog even naar de huldiging van de NK. Zo mooi die shirts van Seesink/Bijenhof ter ere van hun sponsor/dorpsgenoot ( Ook gedragen door o.a. team Roes en vele meer afgelopen weekend) en dan Hermans op het podium bij de GP. Met dit verhaal erbij en terug lopend naar de camping onderwijl meimerend dat dit Koen zijn eerste GP-heat zege was had ik weer even zo’n slik moment.
Oss was,  ondanks dat alles niet altijd gaat zoals we willen, heel ‘mooi’.

26-2-2018: De dwaasheid der dingen!

....blaast stof af van deze pagina.....

Hallo allemaal!
'Wat fijn dat je er bent!' Ben je voor het eerst hier of bent u al bekend?!'

Ik dacht, ook op aandringen ook van velen,  laat ik toch maar weer eens de spreekwoordelijke pen op pakken en zo af en toe een column neerzetten op orangehat.nl .
Ik had er het afgelopen jaar niet zo'n zin meer in moet ik eerlijk zeggen....maar tijden veranderen nu eenmaal. De zin is weer helemaal terug om zo af en toe wat pennevruchten neer te jassen voor iedereen die dat wil lezen!

En wat is er een hoop veranderd sinds de laatste keer dat ik wat schreef. Sinds dat ene jaar lijkt het wel of er een 'nieuwe' tijd is aangebroken....

Laten we even naar de formule 1 kijken bijvoorbeeld....daar hebben ze nu ineens boven op de cockpit van alle auto's een uitsnede van een veel te grote teenslipper opgeplakt....Een halo (zeg helo) genaamd....Door dat ding komen eventuele stuiterende wielen niet op het hoofd van de coureur. Ik ga er verder niet te veel op in, er is al genoeg over gezegd het afgelopen jaar....Feit is wel dat het ding er nogal raar uit ziet. Ik was afgelopen augustus in Spa op de vrijdag bij de F1 en in de eerste training was Hamilton aan het rijden met zo'n mislukte diadeem bovenop zijn Mercedes....
Niet echt een fraai gezicht en dan druk ik mij zacht uit....

Naast het aanpassen van het tijdschema, alle sessies dus ook de race beginnen dit jaar een uur en tien minuten later, hebben de nobele Amerikanen van Liberty media die vandaag de dag de scepter zwaaien over de Formule 1 bedacht dat er geen gridgirls meer te zien zullen zijn bij de F1.
#me2.....

Wat een grap!!! Het nobele Amerika waar men het moraal hoog in het vaandel heeft staan, maar daarnaast in en om Los Angelas de grootste porno industrie ter wereld huisvest. Het Amerika waar men zelfs wedstrijden heeft voor chearleaders. Van die leuke meisjes die bij teamsporten de wedstrijden op leuken door in de 'dooie' momenten hun thuis team en fans via allerlei yells en dansjes proberen op te porren om nog meer achter het team te gaan staan.
Dat Amerika, of eigenlijk de Amerikaanse eigenaar van de F1, heeft nu onderdruk van de #me2-beweging besloten om geen gridgirls meer in te zetten bij de F1 wedstrijden.

Laat ik even duidelijk zijn, dat #me2 is natuurlijk in de basis niks mis mee, in tegenstelling zelfs! Egocentrische mannen op deze wereld moeten zich niet zo gedragen om tegen de wil in van vrouwen allerlei fratsen met hen uit te halen. Totaal not done!!!

Maar zoals zo vaak gebeurd met goede initiatieven schiet alles zijn doel weer voorbij! Van het eigenlijke doel van die beweging lijkt weinig over te zijn. Allerlei felle feministische danwel moralistische figuren adopteren zo'n beweging danweer om er hun eigen zelfbeeld mee op te krikken.......
Een waarschijnlijk klein groepje lelijke dames met haren onder hun oksels en een enigsinds vetroebeld zelfbeeld hebben er tegen geageerd schat ik zo in. Waarschijnlijk uit pure jaloezie. Want die gridgirls zien er natuurlijk mooi uit, veel aantrekkelijker dan zo'n bler-frekkel ooit gaat worden.

En die gridgirls zijn zo gek nog niet. Het is logisch dat er mooie mensen te zien zijn op plekken waar veel media aandacht is / of waar men probeerd iets aan te prijzen.
Liberty media had ballen gehad als ze ook mooie/stoere model mannen hadden neergezet. Maja, dat neigt weer te veel naar gay en dat kan natuurlijk dan ook weer absoluut niet in moralistisch Amerika.

De minderheid regeerd tegenwoordig. Er hoeft maar iemand gefrustreerd te zijn over een (zwarte) pietluttig ding en de 'moralistische' poppetjes zijn aan het dansen.
En wat die eerder genoemde halo betreft...ach...dat is iets van alle tijden. Een hoge pief die wat 'moois' bedenkt en het er uiteindelijk krijgt doorgedrukt...

Daarom begon ik ook met het mooie liedje van juf Ank. Wat een geweldige serie is dat, 'De luizenmoeder' op zondagavond op NPO 3.
Het stelt nu precies de 'Dwaasheid der dingen' op een leuke manier aan de kaak en gezien de kijkcijfers denkt het grote gros van de mensen ook zo.
Nu maar afwachten totdat er weer één of andere zonderling opstaat die juf Ank veel te serieus neemt.......
09-03-2017; De kop is eraf :)

Hallo daar lezer!

Zo de kop is eraf!
Race-seizoen 2017 is begonnen met afgelopen zondag de allereerste ONK zijspancross te Lochem!
Het voelde weer als 'thuis komen'. Alle mensen waren er weer (behoudens wat zieken en herstellenden..beterschap voor hen!) en wat een mooie heats hebben we gezien!!!!
Kortom, een heerlijke dag, ondanks dat het vanaf vier uur ging regenen en je echt niet meer voor je lol buiten wilde staan…..tenzij daar natuurlijk onwijs toffe dingen te zien zijn.

De dag begon vroeg hier in Haarlem. Om 6 uur het wekkertje. Ach ja, we zijn het inmiddels gewend dat we altijd zeker meer dan 120 km. moeten afleggen voor de zijspancross.
Deze keer wilden we extra vroeg zijn want niet alleen de ONK zijspan stond op het affiche maar ook die 'nieuwe' klasse, het NK zijspan en die training begon al vroeg...rond half tien.
En wat een schot in de roos die NK klasse!!!
Er waren 38 teams op appel en deze werden alle 38(!!!) tegelijk los gelaten tijdens de twee heats. Ik weet niet wie deze beslissing genomen heeft maar daar heb je wel ballen voor nodig.
Ergens was ik ook een beetje angstig voor serieuze brokken...zo vroeg in het seizoen met weinig trainingsmeters en dan 38 'liefhebbers' (met respect bedoeld!) tegelijk achter het starthek.....

En helaas waren er ook serieuze brokken voor team Rouwenhorst. Die gingen er serieus vanaf bovenop de oude vuilstort waarbij bakkenist Jorg werd overreden.
Een flinke kwetsuur aan de ribben was het gevolg. Bij deze wens ik Jorg beterschap!!!
Buiten deze 'smet' heb ik voor de rest genoten van de NK-klasse. Spektakel genoeg met een ex-wereldkampioen en jonge talenten aan de start en dat gemixt met kerels, EN 5 DAMES, die allemaal echt wel weten wat zijspancrossen is.
Al met al een mooie aanvulling op het ONK zijspannen.
Volgens sommigen was de NK zijspan een goederentrein.....maar bij tijd en wijle ontspoorde deze gelukkig wat dus het nodige spektakel opleverde!
Buiten de deelnemers zelf die het volgens mij allen naar de zin hadden was het publiek duidelijk de winnaar met deze zijspannen in het bijprogramma van het ONK zijspancross.

De ONK zelf was ook erg mooi. Vooral de tweede heat was om te smullen :)!!!
De inhaalrace van Van Daele/Van den Boogaart vanaf achteraan tot P6 was zeer indrukwekkend en de strijd voor de overwinning tussen Willemsen en Bax was erg spannend. Dit aangevuld met veel publiek dat intens meeleefde maakte het een zeer mooi schouwspel.

Ik was die tweede manche ook 'gewoon' aan het kijken. Ik had m'n camera opgeborgen en stond te kijken aan het eind van het startveld waar de drank en eettentjes staan en dan net even de hoek om iets meer het bos in richting dat scouting clubhuis.
Een mooie plek waar ik vroeger altijd stond te kijken en het bleek weer de goede plek te zijn want ik heb alles wel gezien….
Na zeker 10 jaar ‘stond’ ik daar dus weer, ergens een vreemde gewaarwording daar ik ook na 10 jaar weer eens samen met mijn vader een wedstrijd heb bekeken! Normaliter rende ik natuurlijk rond om plaatjes te maken maar dat deed ik nu dus niet.
Even tussendoor….er was bij sommige mensen toch nog wel wat onduidelijkheid over mijn ‘nieuwe’ rol op media gebied….Ik ga het nog even één keer uitleggen hier in mijn column;
Vanaf dit seizoen ben ik niet meer hoofdzakelijk fotograaf, maar ook journalist. Dat wil zeggen, ik werk in opdracht van de mooie motorcross website CrossXL.nl en neem daar de verslaglegging van het ONK en GP zijspancross voor mijn rekening. Dit natuurlijk aangevuld met een actuele foto/ foto’s. In die hoedanigheid ben ik ook geaccrediteerd als ‘media-man’.
De overige foto’s die ik heb gemaakt zet ik uiteraard nog wel op mijn eigen website, Orangehat.nl, maar dat is niet meer mijn eerste prioriteit. Dus als ik simpelweg geen zin meer heb om foto’s te maken omdat ik al zeker weten een mooie plaat heb voor bij mijn artikel op CrossXL.nl dan berg ik mijn camera spullen lekker op en ga ouderwets tussen het publiek kijken naar de wedstrijden. Dit laatste heeft voor mij als bijkomend voordeel dat dit net even wat overzichtelijker is om een verslag te maken van de heat en ook dat ik de manches weer eens beleef vanuit de andere kant, vanuit het publiek, en dat is eigenlijk nog het mooiste!

Zo ook die tweede manche in Lochem. Wat een gepassioneerd publiek stond er te kijken naar die tweede ONK manche!
Nogmaals, eigenlijk wilde niemand meer buiten zijn, het regende en dat maakte het toch al niet echt warme weer er zeker niet beter op. Maar toen het hek voor de tweede maal viel voor de ONK zijspan leek niemand dat meer te interesseren. Twee en op sommige plekken drie rijen dik publiek zat geboeid te kijken naar het spektakel. En spektakel was het zeker met Bax en Willemsen en hun gevecht om de eerste plek! Vijf minuten voor tijd werd dit gevecht beslist door een valpartij van Bax/Musset, toevallig precies op de plek waar ik stond te kijken.
Ik las ergens dat de combinatie ‘even op zijn zij ging’….nou…het was echt wel meer dan dat! Het was een lelijke en gemene rotklap die men maakte! Gelukkig alleen de ego’s van beide heren een beetje beschadigd want dat had echt wel anders kunnen aflopen. Maar al met al een mooie manche gezien waarin men voor deze valpartij wiel aan wiel elkaar aan het volgen was met na een kwartier de spectaculaire inhaal actie van Willemsen op Bax. Erg spannend en het beloofd veel goeds voor dit seizoen!

En nogmaals, voor de rest was het ook weer ‘alla’ zijspancross. De mensen, de sfeer, weer allerlei leuke momenten……om maar eens iets te noemen bijvoorbeeld;
Zo kregen wij spontaan een broodje frikadel aangeboden bij team Mombarg/Martens daar ene der ‘sponsoren’ een doos frikadellen had meegebracht en laat die ‘sponsor’ nu net iemand zijn met wie ik wel eens ‘media’-zaken doe…..De naam noemen hoeft al niet meer in deze, want op het moment dat u het woord frikadel las wist u allang over wie ik het had, haha!
Ik ken de mensen van team Mombarg/Martens geen eens goed, dus was ik extra verrast door de uitnodiging van dit frikadellen-festijn. Nogmaals bedankt team Mombarg/Martens en in het speciaal kokkin Pauline. Die frikadel uit het pannetje was heerlijk en deed mij terug denken aan het circuit van Zandvoort toen ik daar nog elke race fanatiek heen ging met een vriendengroep en wij met een wegwerp BBQ ook zelf onze frikadellen warm maakten ;)

Op naar nog meer mooie momenten in 2017!

Tot een volgende keer!
26-01-2017; Dit wordt een fantastisch (O)NK zijspan-jaar!

Hallo daar lezer!

Gelukkig is januari al bijna voorbij. Februari is ook niet mijn favoriet maar die januari duurt altijd zolang..haha!
Maar er is licht aan het einde van de spreekwoordelijke tunnel!
En wat voor licht!

Wie had dat gedacht, de inschrijvingen voor de NK zijspannen zijn een mega succes!
Voor zover ik begrijp gaat die lijst richting de 50 zijspannen (thans staan er 41 op)!!! Wie had dat gedacht? Zeker de criticasters niet! Haha!
Trouwens ik ken er wel drie die dat altijd gezegd hebben….ene is een media-man, die andere een oud-rijder en die laatste een oud-bakkenist…..Ik ga geen namen noemen maar zij weten zelf wel dat ik hen bedoel! Mede door het maar blijven schreeuwen her en der van voornamelijk deze laatste twee is dit alles toch mooi in de ‘lucht’ blijven hangen…En zie hier!!! De Luchtballon is een heuse zeppelin geworden met genoeg mensen aan boord. Zo zie je maar, altijd blijven brullen, hoe ‘out of the box’ je idee op dat moment is en hoeveel hoongelach je ook ten deel valt.
Uiteraard ben ik ook blij met hoe de KNMV dit allemaal oppakt. Jarenlang werd er beschuldigend gewezen naar de bond, en zeker niet onterecht, dat men een passieve houding had tegenover de zijspannen. Vaak hoorden we ‘wanneer gebeurd er nou eens wat’…en zie hier! Hadden we vorig jaar al een prachtig ONK zijspannen, dit jaar hebben we een prachtig ONK zijspannen met erbij ook nog een NK zijspannen die dik bezet gaat zijn. Met een beetje mazzel zien we straks op 5 maart in Lochem 6 heats zijspancross om punten voor het kampioenschap! Bam!
Men heeft bij de KNMV ook goed nagedacht hoe men dat gaat doen met zo’n groot nationaal veld. Even in het kort. Stel er zijn er 50 ingeschreven en er mogen er eigenlijk maar 25 starten.
Men deelt de boel dan op in een A en B groep. Die rijden een kwalificatie. De beste helft van beide groepen kwalificeren zich dan voor de NK wedstrijden en de anderen vallen af…..
Ware het niet dat er dan een B-groep ontstaat die wel degelijk twee manches gaat rijden! En ook in deze eigenlijke afvallers groep vallen er dan punten te verdienen voor het NK. De punten telling gaat simpelweg  vanaf de laatste man bij de gekwalificeerde dan verder naar de eerste plek van die B-groep wedstrijden. Daar komt dit wel op neer.
Op de site van Bereboel staat dit goed uitgelegd. Goed bedacht! Enige wat nu wel echt van belang gaat zijn…’Hoe scherp ben je in de ochtend met die, waarschijnlijk veel te korte, minuten in de kwalificatie…’ Er niet bij zitten daar en je weet  direct dat je maximaal ‘maar’ het aantal punten kan pakken wat de winnaar van de B-groep krijgt. Die kwalificatie wordt dus super spannend ook, er valt namelijk vooral voor de mannen (en vrouwen) die vooraan straks gaan meedoen veel te verliezen. (wat denken van machinepech in zo’n kwalificatie!!!)
Maar goed, voor zover ik begrijp van één ieder die vroeger ook bij de junioren meedeed in de jaren zeventig en tachtig was dit niet anders. In de ochtend je niet kwalificeren en je was het haasje…Vaak betekende dit zelfs helemaal niet meedoen. Dat is gelukkig nu niet het geval want gereden gaat er dan altijd nog worden, dat is wel het verschil!!!
Wat ik wel weer humor vind….
Wederom criticasters die dan nu bang zijn dat er weinig ONK zijspannen gaan komen…..Er staan tot nu toe welgeteld drie deelnemers op die NK-lijst die vorig jaar ook (enkele) ONK’s reden. En die namen die er op staan komen bij de NK veel beter tot hun recht…..Dus wat verandert er nu dan werkelijk???? Niks toch?
Het ONK veld wordt ook mega, let maar op! Het wordt na het WK het sterkst bezette kampioenschap ter wereld met hier bij in dus als ‘toetje’ die NK zijspanklasse……En dan nóg lopen zeuren, of direct kritiek uiten……
Gewoon even in de spiegel kijken en even aan uzelf de vraag stellen.
‘Ben ik vaak onderdeel van een probleem of van een oplossing?’
Sowieso wijs als iedereen dat eens in de zoveel tijd zou doen……maar dat terzijde!

Tot volgende week!

Ciao!

14-1-2017; Een ode aan de racende vrouw!

Hallo daar lezer!

Van de week was ik zomaar  door facebook aan het scrollen tijdens een rokertje in de tuin, zoals ik wel vaker doe. Ineens werd ik een soort van overmand door een blij gevoel toen er een foto voorbij kwam.
Het was een foto van zijspanwegrace- bakkeniste Ilse de Haas. De foto was van achteren genomen en haar mooie blonde haren wapperde uit de helm terwijl ze uithing in een bocht.
Direct ook rees bij mij de vraag….Waarom wordt ik hier blij van? Laat ik dat nu eens fijn gaan uiteenzetten samen met u als getuige….Misschien kom ik wel op een passend antwoord op de mijzelf gestelde vraag.
Allereerst is het zo dat ik duidelijk liefhebber ben. Van zowel  vrouwen als van de racerij. Ik mag er beide graag naar kijken en dat hoeft echt niet perse naar één bepaald iets te zijn….Ik hou wel van afwisseling, al heb ik natuurlijk wel mijn voorkeuren.
Of ik bovenmatig meer interesse heb dan de gemiddelde man in die vrouwen en de racerij vind ik dan weer lastig te bepalen….
Nou ja, ik denk wel bovenmatig meer interesse in de racerij als de gemiddelde man in de wereld.
Voetbal bijvoorbeeld, dat kan mij niet zoveel meer schelen. Ik ben niet anti maar het is bij lange na niet zo dat ik het fanatiek volg terwijl ik het idee heb dat mannen in het algemeen dat wel doen.
Die ‘mannen’ doen ook tegenwoordig alsof ze geïnteresseerd zijn in racen. Dit is natuurlijk aangewakkerd door de magistrale prestaties van ‘onze’ F1 held Max Verstappen. Iedereen wil daar een deeltje van uitmaken, en als ‘man’ moet je dan wel helemaal mee met deze nieuwe ‘race’-hype.
Mannen hebben er dan ook direct verstand van, na twee F1 wedstrijdjes weet men precies hoe ‘de racerij’ in elkaar zit. Hierna is dit een soort vrijbrief om te pas en te onpas via een smartphone, tablet, e.d.  andere F1  coureurs die onze Max dwars zitten zwart te maken op soms een weerzienwekkende manier. En dat hoort ook bij mannen. Wij zoeken de strijd. Schreeuwen trots dat onze Max de beste is en alle andere meningen zijn sowieso onwaar, kloppen niet etc. etc. want ‘wij’ hebben gelijk. Wij zijn mannen.

Natuurlijk dik ik allerlei dingen aan maar men kan niet ontkennen dat onze samenleving masculien is ingericht. Alles draait in eerste instantie om de mannen. Ik kan er pagina’s vol over schrijven maar als onze menselijke samenleving, cultuur maakt nu even geen moer uit want in elke cultuur is dit zo, niet masculin was had de uitspraak ‘Vrouwen en kinderen eerst’ in onze westerse cultuur bijvoorbeeld niet bestaan.
Die kinderen en vrouwen moeten als eerst aan de kant of weg, al is dat goed bedoeld, want zij kunnen toch niet wat mannen wel kunnen…….
Of toch wel? Sommige wel dus!
Die vrouwen durven het aan om zich te meten met mannen in een ‘mannelijke’ sport . De wereld waarin wij figuurlijk tegen elkaar schreeuwen en met ‘geweld’ de strijd aangaan. Daarin durven zich dus sommige vrouwen te mengen die in eerste instantie dus sowieso een streepje ‘achter’ hebben in plaats van voor.
Ik denk dat ik het fascinerend vind dat er vrouwen bestaan die zich wel kunnen, durven en willen meten met mannen in de racerij.

Die fascinatie geldt trouwens niet direct voor elke ‘vrouw’. Ondergetekende heeft dit ‘wauw’ gevoel niet bij van die potige manwijven. Sorry voor de botte taal….
Ik heb dat ‘wauw’ gevoel juist wel bij vrouwen die er ook uit zien als  vrouwen.
Vrouwen waarvan je niet zou weten dat ze ‘onze mannensport’ beoefenen. Zo’n vrouw die bij een speed-date dan zegt…..’Ik doe aan motorcross!’ en waarbij  dan dus haar date spontaan kortsluiting krijgt in zijn hersenen omdat dit niet spoort in zijn mannelijke brein. Dat soort vrouwen! Haha!!! En dat laatste moet je als vrouw ook gewoon uitbuiten!
Ik heb daar een heel treffend en mooi voorbeeld van trouwens. Kelly Verbraeke! Tegenwoordig is deze Vlaamse dame meer bezig in de lange-aftands wedstrijden op de quad in Frankrijk maar voorheen reed zij ONK Quads en het Europees kampioenschap. Een aantal Quad EK’s waren samen met de GP zijspancross…zoals thans nog steeds het geval is natuurlijk.
Enfin, Rudersberg 2013. De laatste GP. Zoals wel vaker waren we daar vroeg en gingen we op de vrijdag even de technische keuring bekijken en voorzien van ongewilde adviezen.
Verschillende spannen en quads stonden daar in de rij. Er sloot nog een quad aan. Kelly met haar racemonster. Ze zag er uit zoals je vrouwen door een winkelstraat zou zien lopen in september met niet al te warm weer. Leuk dus.  Toen had ik dat wauw gevoel ook weer. Top zo’n dame! Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat zij zomaar  zo’n ‘wannebee’ dametje zou zijn op de quad van haar crossende vriend…..en dat straalde ze ook uit, positief dan. ‘Kijk mij eens’. En in haar geval was dat dus terecht! Dat moment ook waar ik echt op zat te wachten……Dat ze echt aan de beurt was bij die keuring. Die kerel die de helmen moest checken (of ze wel goed gekeurd zijn volgens de FIM/UEM-normen) sloeg zowat achterover toen hij doorhad dat Kelly niet een ‘meisje van’ was maar gewoon de deelneemSTER zelf. Haha!!!

Ik denk dat dat mijn fascinatie is voor de racende vrouwen. Ze verdienen extra mijn respect omdat ze niet alleen die leuke vrouw zijn maar ook omdat ze ‘de ballen’ hebben om echt dat strijdtoneel op te stappen.
Dus aan alle Kelly’s van deze wereld, ga door met quad racen!  Aan alle Maria’s van deze wereld, ben lekker agressief in het WK Moto3! Aan alle Debbie’s van deze wereld, blijf gas geven op zo’n crossspan! Aan alle Laia’s op deze wereld, blijf jaren en jaren rally-raids (etc) rijden! Aan alle Sanne’s op de wereld, blijf altijd hangen in dat bakkie naast een crosser! Aan alle Ilse´s op deze wereld, blijf wegrace bakkeniste en laat je mooie goud blonde haren met trots onder je helm vandaan dansen!
Bovenstaande geldt trouwens ook voor Melissa, Janneke, Marieke, Nancy, Kim of welke dame dan ook die ik niet heb benoemd, danwel de aspiratie heeft om  te gaan racen!
Go get them girl! Mijn ‘mannelijke’ zege heb je! RESPECT!

08-01-2017; drie maal drie is (maar) ZEVEN!

Hallo daar lezer!

Allereerst de welgemeende beste wensen voor 2017!!!!

Ik heb er zin in! 2017!!!!
Ergens gaat dit voor mij wel een ´raar´ jaar worden .....

Sinds de GP te Bessenbach afgelopen jaar heb ik iet wat rigoureus besloten om niet meer vol gas als fotograaf rond te rennen op de zijspancross. Dat beviel me goed nadien. Er waren twee finales die ik voor mijzelf als ‘generale repetitie’ kon gebruiken voor 2017. Allereerst de WK finale In Rudersberg. Daar had ik helemaal niks te doen op media gebied en dat beviel me goed. Ergens wel een niksnut gevoel. Jaren geleden ben ik immers begonnen met foto’s maken voor de lol maar al snel werd dit promotie voor de zijspancross. En dat laatste miste ik wel ergens…..Tijdens de ONK finale in Markelo heb ik louter in de ochtend een paar foto’s gemaakt en heb ik de manches bekeken als zijnde normale supporter/toeschouwer en heb ik in de avond een verslag gemaakt voor de website CrossXL.
Dat laatste beviel mij nog het beste. Wél ‘iets’ kunnen doen op en voor de zijspancross maar niet het ‘moeten’ om elke sessie perse foto-boer te zijn.
In 2017 gaan we met dat laatste dus lekker door. Ik ga in 2017 verder met verslagen schrijven voor de website CrossXL, aangevuld met wat foto’s. Ik ga verslagen schrijven van alle ONK’s en alle GP’s.

Ga ik dan overal heen….??? Neen!!! Bij lange na niet!!! Het is zelfs zo erg dat ik door omstandigheden maar 2/3 van het ONK seizoen ga beleven! Hierbij opgeteld de drie GP’s die ik ga bezoeken komt de teller qua zijspancross bezoek wel helemaal op…….ZEVEN!!!!!
Vier ONK’s en drie GP’s. Dat gaat het zijn voor mij in 2017…….Ik denk zelfs het laagste aantal op jaarbasis ooit in mijn bijna 34-jarige leven.
Misschien gaat er nog wel iets bijkomen, zoals de opener in Eersel (12 februari…maar moet ik eigenlijk werken
L ) of een IMBA (Mike Keuben ouwe baas…..kwalificeer je en doe goed mee..haha ;) ) maar meer kan ik er op zijspancross gebied niet van maken.
Het betekend ook dat ik dit jaar geen enkele cross ga zien op een harde baan.

Raar maar waar.....Het is niet anders.

Ik zit gewoon met een beperkt aantal vrije dagen, werk vast op zaterdag en soms een zondag, ik ga twee keer een weekje met mijn dames vakantie vieren en hiernaast ga ik dit jaar eindelijk naar de 24 uur van Le Mans. Deze ene race kost mij naast ongetwijfeld een hoop centen en veel mooie ervaringen een week tijd.
Maar ik heb daar wel mega veel zin in!
Al jaren heb ik het erover met mijn maatje Guido om daar heen te gaan en afgelopen oktober hebben we definitief de knoop doorgehakt! Direct (naar wij denken) een mooie campingplek gereserveerd en mooie kaarten besteld. Je moet dit ook wel ver van te voren regelen voor zo’n mega evenement want anders zijn alle mooie plekken weg.
Het zal een 'once in a life time' fantastische ervaring worden!!!
Door dit Le Mans avontuur ga ik echter wel naast Valkenswaard ook de ONK in Holten missen!
Ik eerste instantie was ik verheugd om te horen dat men bezig was met nog een ONK toen bekend was dat de finale werd  verreden in Valkenswaard...precies in hetzelfde weekend als de Dutch TT van Assen.....en ik Valkenswaard dus zou missen.
Ik begreep dat men bezig was om een nog een ONK wedstrijd toe te voegen en ik vernam dat men bezig was met het eerste weekend van september.
Dit zou dus betekenen dat ik weldegelijk bij de ONK finale zou kunnen zijn!

Maar het bleek de welbekende dooie mus….
Ik had er dan ook flink de pest in dat 18 juni uit de koker kwam rollen....dus precies tijdens Le Mans!!!!

Botte domme pech!!!!
Ik ga dus 2 van de 6 ONK's  missen en nog wel de laatste twee waardoor ik voor het eerst in mijn leven de finale van het Nederlands kampioenschap zijspancross niet live zal meemaken.

Nogmaals botte pech.....
Aan de andere kant...zoals mijn vrouw mij ook al de vraag stelde; 'wil je niet te veel?'
'Kijk wat je wel hebt'.


En dat is natuurlijk ook zo!!!
Ik ga in 2017 naar drie wedstrijden voor het WK zijspancross, naar de MotoGP, naar de DTM (Zandvoort uiteraard), naar de meest iconische (auto)race op aarde in Frankrijk, naar vier ongetwijfeld mooie ONK wedstrijden waarbij nu nog een zijspanklasse erbij (de nationale) te zien zal zijn. Hiernaast vast nog wel weer de Historische GP te Zandvoort en wie weet wat voor avonturen er stiekem toch nog op mijn pad komen....!!!!
En buiten dat live aanwezig zijn hebben we ook altijd natuurlijk nog 'vriendje' TV waarop ik wederom het hele MotoGP als F1 seizoen ga volgen.....Ik zeg gaan met die banaan!!! :)
Maar goed, veel van die verslagen die ik ga maken voor CrossXL.nl  zullen dus wel platonisch worden…..Maar dat maakt ergens niet uit.
Al is er maar één algemene cross liefhebber die in 2017 door het constant lezen van die berichten live naar de zijspancross komt….Dan is 2017 geslaagd op dat gebied. Want dan heb ik (samen met anderen) wederom gezorgd voor ‘promotie’ voor de zijspancross zoals ik al jaren en jaren probeer te doen!

Tot volgende week!

22-12-2016; Een glimlach van een kind...

Hallo daar lezer,

Laatst las ik via de facebook van Johny Claes (Johny is….ja wat is hij…spontaan, helpende hand, recht voor zijn raap…maar bovenal cross-liefhebber uit het juiste hout gesneden) een mooi verhaal over de eerste keer op de cross als kind.
Het was via een Belgische site over de oldtimer-cross. Het waren allemaal verhalen van de eerste keer mee naar de cross toen de schrijvers zes of zeven waren.

Helaas heb ik deze niet…althans…die herinneringen van de eerste keer op de cross. Gelukkig maar! Want ik was allang op de cross voordat ik überhaupt kon praten.
Dus mijn eerste keer....weet ik veel. Vast uit schrik de broek vol gescheten..haha!
Als ik echt even goed terug kijk en ik denk aan de cross komt toch altijd Betekom naar boven. De Belgische GP, standaard in mei destijds. Die lange linkse doordraaier naar de camping toen en er weer weg van…
Als kind vond ik dat altijd een vreemde bocht. Er zat allemaal gras op. Gras hoorde op een weiland en niet op een crossbaan. Een crossbaan was immers van zand. Gelukkig deden de mannen met de linkse bakken waaronder Bachtold aldaar flink hun best en na de eerste series vrije trainingen was al het gras weggeschoten en was er een mooie crossbaan te zien. Terug denkend daaraan heb ik echt een beeld van Bachtold die door die linkse draaier heen denderd. Ik denk echt dat dat één van mijn eerste crossherinneringen is. Een andere is er één die ik niet helemaal kan plaatsten. Misschien was het in Lochem maar misschien ook wel een andere (inmiddels niet meer bestaande) baan.
 In die herinnering  zie ik een zijspan een soort van achteroverslaan op een springbult. Eigenlijk heel suf geen eens op snelheid. Die bult loop steil op en is net na het uitkomen van een bocht. Het is half in een bos en half open….Lijkt op de eerste bult in Lochem dus. Aan de andere kant…in mijn beleving is deze bult na een 180 graden bocht en wel direct na deze bocht en niet zoals in Lochem met nog een klein recht stukje….Naja….

Inmiddels ben ik samen met u 30 jaar verder. En is er uiteraard een hoop veranderd. Gelukkig gaan we een mooi zijspancross seizoen tegemoet. Vijf ONK’s op echte crossbanen en twee GP’s in Nederland op ook echte crossbanen…….Natuurlijk is er veel veranderd maar deze banen zouden net zo goed op een affiche kunnen staan uit mijn kindertijd…..Gelukkig maar.
Ik ken maar weinig schoenmakers binnen de zijspancross (ok, eentje dan die ook nog eens Nederlands kampioen is geweest)….maar desalniettemin blijft men bij de leest. En zo hoort het. Veranderen wat kan en moet maar nimmer jezelf overgeven aan grootheidswaanzin en dergelijke.
Dus laten wij in 2017  met z'n allen er voor zorgen dat elk kindje dat voor het eerst op de (zijspan)cross komt zo’n zelfde heerlijke mooie herinnering heeft die hij/zij nimmer zal vergeten!

Volgende week slaan we even over dus tot in 2017 :) !!!!

Fijne feestdagen en alvast een knallend uiteinde en een zeer mooi 2017 gewenst!!!

Ciao!

15-12-2016: Lekker belangrijk!

Hallo daar lezer!

Hebben we er zin in? Ja! Nou mooi ik ook….alleen waarin precies weet ik niet.
Het is weer die ‘dooie’ tijd waarin je zelfs aandachtig zit te lezen dat ze in Barcelona met de MotoGP de ‘F1 chicane’ op het einde eerder zullen nemen want men gaat daar een extra strookje ‘race’-asfalt neerleggen. Goh, lekker belangrijk inderdaad. Haha!

Natuurlijk is er wel nieuws dat er toe doet! Vandaag werd officieel bekend dat er eindelijk  weer een Lets team gaat meedoen in alle wedstrijden van het WK zijspancross. En wat voor team!!!! Janis Daiders gaat aantreden met Kaspar Stupelis in de bak! Bam! Super vet!!! En hard nodig ook om weer een goed team uit de Baltische staten te hebben die echt mee kan doen vooraan.
Tijdens hun enige optreden in 2016 tijdens de sidecarcross of nations in Frankrijk werd men mooi derde en vijfde tussen alle toppers.

Tja….ik denk dat velen met mij niet kunnen wachten voordat alles weer echt begint. Persoonlijk vind ik december nog wel gezellig met kerst en oud- en nieuw.  Ik ben wel fan van dat familiale gevoel en de gezelligheid….maar dan begint het pas…Nadat we de kruitdampen uit de oren hebben gewassen is daar het besef dat we in de meest hatelijke maand van het jaar zijn beland…januari. Blehhh!!!! Ik haat die maand.
Enige schrale troost voor ons als snelheidssportliefhebbers is dan nog ‘Le Dakar’ die door mij wordt gebruikt als zijnde methadon voor een afkickende drugsverslaafde….haha ;)

Ik heb verder eigenlijk niks meer te melden nu in mijn column….
Ok, voor de mensen die helemaal prat gaan op de Max Verstappen mania (wij allemaal dus behalve de mensen die anti-chauvinistisch zijn dan……; )
Het kereltje komt volgend jaar weer naar Zandvoort en wel in het weekend van 21 mei. Dus is de echte F1 je te duur….komt hem dan live aanschouwen in het mooie Zandvoort!

Tot de volgende keer!

08-12-2016; 'vroeger was alles beter!?'

Pfff...ik ben inmiddels al aardig op leeftijd.
En onbewust krijg je dan toch steeds meer dat 'hang naar vroeger' gevoel.
Ik begin die uitspraak 'vroeger was alles beter' steeds meer te begrijpen. Niet dat ik het trouwens met die uitspraak eens ben...maar er veranderen gewoon zoveel dingen bewust en onbewust dat je naar mate je ouder wordt steeds meer de 'hang naar vroeger' begint te begrijpen.
De essentie van die uitspraak is natuurlijk ons geheugen; wij mensen zijn wezens die totaal subjectief filteren. We onthouden het liefste mooie momenten op de lange termijn.

Sommige van jullie weten dat ik om de kost te verdienen werk in een leidinggevende functie in de supermarkt. Ik ben eigenlijk afgestudeerd leraar Geschiedenis en Aardrijkskunde maar negen jaar geleden maakte ik bij toeval de overstap naar de supermarkt en dat bevalt nog steeds goed.
Thans werk ik al drie jaar bij Dirk van den Broek en sinds negen maanden weer eens een keer in een vertrouwde omgeving; namelijk Zandvoort.
Dirk Zandvoort is een zeer dynamische winkel. In de zomer is het topdrukte met alle toeristen die het dorp bevolken maar ook met de daggasten die het strand bezoeken. Onze winkel ligt letterlijk binnen 100 meter van het strand vandaan en wij zijn dus de eerste optie zonder horeca-prijzen vanaf het strand gemeten....Qua drukte is het nu een 1 en in de zomer een 5 zeg maar....
Maar dat maakt het juist leuk want die constant veranderende omstandigheden vragen om een bepaald aanpassingsvermogen dat mij aantrekt.
Daarnaast ben ik verheugd dat ik elke keer op 'heilige grond sta'.
In ons pand zat vroeger garage Davids. Garage Davids was een van de garages die voor 1973 dienden als ´pitbox´ voor de Formule 1 teams tijdens de Grand Prix. In 1973 waren er pas echt volwaardige pitboxen op het circuit van Zandvoort en de jaren daarvoor weken alle F1 teams simpelweg uit naar garages in Zandvoort. Garage Davids was de grootste van het dorp en steevast de uitvalsbasis van team Lotus.
Van de week raakte ik in gesprek met een klant die ik niet kende van gezicht, Mevrouw vertelde dat ze inderdaad al een tijd niet geweest was. Ik was uiteraard benieuwd waarom deze klant al tijden niet bij ons was geweest….
Al vrij snel keerde het gesprek naar een leuk ´onder onsje´. Mevrouw vertelde namelijk ineens dat ze ´hier´ had gewerkt. Met hier bedoelde zij het pand. Mevrouw bleek vroeger gewerkt te hebben bij garage Davids op de administratie.
Ineens gingen er allerlei mooie verhalen in de rondte en hoewel ik ze zelf nooit heb meegemaakt voelde dat wel even zo. Mevrouw vond de GP´s altijd het mooiste. Ze werd dan ´crew-member’ van team Lotus, althans op papier of iets dergelijks.
Vele foto’s en dia’s zijn helaas vergaan door de jaren heen en dat is eigenlijk zonde besloten wij beide het gesprek en met een lach gingen we ieder weer onze eigen weg in de winkel.
De uitspraak ‘herinneringen zitten in je hart en niet in een foto’ bleef nog even nasijpelen in mijn gedachte en terwijl ik het magazijn in liep vloog er een vleugje wind langs mijn kin alsof dé Jim Clark zelf nog even wilde laten weten, ‘vroeger was alles beter’.

24-11-2016; Hoe een oranje verstoteling boegbeeld werd....

Hallo daar lezer!

Pfoeee…..Een kater van jewelste vorige week door die mix van Sylvana en solo motocross. Alsof ik mijn bier heb ingeruild voor een mix van de aller-goedkoopste cola samen met een net iets duurdere rum……bah!

Dat gaan we dus niet nog eens doen. Want waarde lezer, wat is er nu mooier dan zijspancross!!!!
Ok…even een kleine uitzondering dan..De Red Bull knock out strandcross te Scheveningen afgelopen zondag…Bizar hoe hard ‘the Bullit #84’ daar tekeer ging!!!!’…..Aaaiii, ik begin al weer direct last te krijgen van een droge mond…….
Nu terug waar ik wil zijn, zijspancross !!!!
Zij die het wereldje niet kennen hebben natuurlijk geen flauw benul van wat ik bedoel. Mijn enige advies hierbij zal altijd zijn; ga eens naar een (GP) zijspancross en na één weekend snap je denk ik sowieso al een beetje (zo niet 100%) van wat ik bedoel.
Maar wáár moet je dan heen…Nou ja, van de week was de WK 2017 kalender bekend , alleen de locatie in België moest nog bekend gemaakt worden.
Wat mij betreft is alles beter dan de pauper uitstraling van Genk.
Zo juist las ik op de facebook-account van onze Vlaamse film kabouter dat hij had gehoord dat de GP zijspannen van België in de zandbak van Lommel wordt verreden. Er van uitgaande dat hij dit niet uit één van die kromme teentjes van hem heeft gezogen denk ik dat dit dus wel eens zo kan zijn…..
Uiteraard direct velen commentaren op dit bericht en thans stromen die nog binnen...
Één van de commentaren vond ik wel ene om over na te denken…..Wie gaat alles daar opbouwen dan??? Lommel is namelijk  in feite één grote zandvlakte…….Nou ja, we gaan het wel zien!

Maar dus…iets kenmerkends voor de zijspancross wereld……
Laat ik maar een annekdote nemen van dit jaar, vrij recentelijk nog zelfs.
Het verhaal begint op de donderdagochtend voorde laatste GP zijspancross te Rudersberg. Zoals wel vaker als ik daarheen ga rij ik weer mee met m’n maatje Edwin Boon in zijn camper. Uiteraard gaat ene Mike S. ook mee maar omdat het jong weer eens midden in de nacht heeft gewerkt neemt hij achterin de camper plaatst zodat hij onderweg even de oogjes kan toe doen.
Enfin, welgemutst stap ik in naast Ed op de bijrijders positie. Nog voordat we wegrijden voel ik iets onder mijn voet….het voelt als een propje papier of zo iets. Niks blijkt minder waar. Het blijkt een verstoten oranje welpje te zijn die jaren geleden bij de blauwe supermarkt als gadget werd uitgedeeld in de tijd dat het Nederlands voetbal elftal nog om te vrezen was….
Verschillende opties schieten door mijn hoofd maar ik besluit tijdens het uitzwaaien van Ed zijn lieftallige partner Miranda om deze sympathieke oranje verstekeling in een van de vakjes in het dashboard te doen. Waarschijnlijk is de afgedankte leeuw al op menige reis in deze camper mee geweest maar ergens heb ik medelijden met het dier dat denk ik altijd ‘zomaar’ ergens  heeft gelegen en zich nu pardoes onder mijn voeten had geworpen. Alsof het welpje zichzelf een grotere rol wil toedichten in het geheel dat zijspancrossen heet.
We komen op donderdag rond vijf uur aan in Rudersberg en na het eten gaan we nog even lopen naar het rennerskwartier en de baan. Om de oranje vriend een plezier te doen besluit ik het welpje mee te nemen in mijn broek op een hele speciale VIP plek……..Zo heeft het dier in ieder geval nog een beetje iets kunnen voelen en meenemen van het ‘zijspancross’-gevoel is mijn gedachte.
Na een goede nachtrust worden we allemaal goed gemutst weer wakker. We zijn alle vier (de reus uit Lochem, ene Rene L, staat inmiddels sinds donderdagavond ook naast ons geparkeerd) goed van zin en kijken uit naar vast alweer een legendarisch weekend in Rudersberg. In de late ochtend slaat het weer de positieve kant op en kan de korte broek zelfs weer uit de kast. De blikken vliegen open en een gezelligheid van de bovenste plank komt weer eens bovendrijven.
In deze gezelligheid ook bakkenist Nick Maas samen met zijn oom en broer. Nick rijdt dit weekend weer een GP en wel bij de Duitser Sylvio Senz. Dat wisten wij nog niet dus ergens vinden we dat mooi maar is het natuurlijk ook voer voor allerlei NSB / overloop grappen en grollen.
Enfin, hier mee bezig zijnde komt mijn oranje leeuwenvriendje weer ter sprake. Hoe het precies ging weet ik niet meer maar op een gegeven moment gaat het voormalig verstoten diertje mee met Nick Maas. Die leeuw moet op de voorspatbord van het zijspan van Silvio Senz want anders zouden wij niet supporteren…..Dus zo geschiedde. Met een dikke schroef werd de leeuw stevig bevestigd aan het spatbord  door monteur Branko van team Senz  en de oranjewelp zou het hele weekend worden toegejuicht vanaf de zijlijn door zeker drie Nederlanders.
Opzichzelfstaande is dit al een mooi verhaal natuurlijk en geeft dit wel iets weer over hoe men binnen de zijspancross met respect en af en toe een knipoog met elkaar gezellig omgaat…..

Echter wordt het verhaal nog mooier, voor wie er tenminste goed heeft opgelet ná de GP van Rudersberg…
Een aantal weken na Rudersberg volgt de Sidecarcross of nations. Het officiële EK voor landenteams waarin een drietal zijspannen hun vaderland vertegenwoordigen.
En wat blijkt…..die zielige bijna platgetrapte oranje leeuw van een paar weken eerder zit nog steeds op het spatbord bij team Senz, die inmiddels samen met Nick Maas in de bak uitkomt voor Duitsland in de landen EK.  
De bijna verstoteling van eerder, voor hetzelfde geldt was de iets verminkte leeuw die donderdag voor Rudersberg  in Apeldoorn in de vuilnisbak beland,  is op dat moment letterlijk het oranje boegbeeld van een van de teams van Duitsland. Geniaal!!!!!
Dat zegt eigenlijk wel genoeg over het ‘gevoel’ dat zijspancross is!

Tot  volgende week!

17-11-2016; (Huh?)  Ik ga SOLO voor Sylvana!


Hallo daar lezer!

Zojuist zijn de data bekend geworden van de ´Dutch masters of motocross´, zeg maar het oude ONK solo-motocross. Nu hoop ik dat dit ook betekent  dat de 2017 kalender van het ONK quad- en zijspancross snel naar buiten komt. Al hoeft het één niks met het ander te maken te hebben trouwens……dus wacht ik rustig af, al hoop ik snel iets te weten over de ONK zijspannen 2017……

De solo-mannen hebben dit jaar maar vier wedstrijddagen waarin wordt besloten wie zich Nederlands kampioen mag noemen.
Al in juli is de finale van het  kampioenschap.
Ik hoorde al menig criticaster brullen dat dit belachelijk is. Enerzijds omdat er drie wedstrijden samenvallen met het Duitse kampioenschap maar ook omdat men het belachelijk vind dat het seizoen maar vier wedstrijden heeft en dus al eindigt in juli.
Natuurlijk valt er allemaal wat voor te zeggen maar de situatie ligt wel even anders dan pak ‘m beet twintig jaar geleden. We zijn thans gewoon in een tijdperk waarin kwaliteit de boventoon gaat voeren ten opzichte van de kwantiteit.
Het Italiaanse solocross kampioenschap wordt al een tijdje verreden louter in het voorseizoen en dat werkt…….Vorig jaar hadden we maar 5 ONK’s zijspancross, echter wel allemaal met mooie startvelden. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Zo werkt het nu eenmaal anno 2017.
Zo dus ook met de ‘Dutch Masters of motocross’ die rijden in Oss in maart, in Harsen in April, in Emmen in mei en dan de finale half juli op circuit de Schans in Lichtenvoorde…..….(het circuit aldaar is overigens niet vernoemd naar een springbult  op een crossbaan maar naar een verdedigingsschans die gebruikt werd door de soldaten van de prins van Oranje  tijdens de slag om Groenlo honderden jaren geleden…..Tot dertig jaar geleden zeker reed men wel over de schans heen trouwens maar thans is deze uit aarde gemaakte verdedigingsschans  in de oude situatie hersteld en te bezichtigen direct achter de crossbaan…..maar deze kleine geschiedenisles even terzijde;) )
…..nogmaals…..half juli… in het Achterhoekse Lichtenvoorde…….Cross……
Jaaaawellll!!!! Die finale beloofd wat! Die is op 16 juli en wel tijdens het zwarte cross festival!!!
En omdat die finale tijdens de zwarte cross 2017 wordt verreden is het wel handig om dit nu officieel naar buiten te brengen. De voorverkoop voor dit super populaire evenement start namelijk al deze zaterdag en het zou zuur zijn als de echte motorcrossliefhebber naast in ieder geval dagkaarten voor de zondag grijpt omdat hij of zij simpelweg te laat is voor de voorverkoop van het immens populaire evenement.

Wat mij betreft echt een mooie zet en grandioos dat de grote namen van de (inter)nationale solo-motorcross eens kunnen laten zien hoe een hele echte crosswedstrijd er aan toe gaat!!!
Menig ‘festival’ bezoeker zal met open mond staren naar de kunsten van Jeffrey Herlings. Promotie van de bovenste plank dus en ergens voor dit festival een stukje meer terug naar de ‘roots’.
Het heet immers ‘Zwarte Cross  festival’ naar de buiten een bond om georganiseerde motorcross wedstrijden van weleer…..waarin natuurlijk nooit werd gereden met tanks, grappige kostuums en rare voortuigen die we thans zien op de Zwarte cross in Lichtenvoorde. De wedstrijden die een halve eeuw geleden werden aangeduid als zwarte cross waren dan wel wedstrijden buiten een bond om maar het primaire doel van deze wedstrijden was wel winnen, en natuurlijk niet het publiek vermaken. Dat laatste is natuurlijk wel het geval tijdens het Zwarte Cross festival in het heden.
Maar nu komt er dus weer een stuk echte motorcross bij!


En wat voor één! Dat  ‘Zwarte’ kan er nu eigenlijk dus wel af natuurlijk, want er vindt nu een echte officiële race plaats voor het Nederlands kampioenschap.
 Dus mocht ene Sylvana S. dan wel een andere droeftoeter weer eens niks zinnigs te doen hebben en gaan zeuren over dat ‘Zwart’ in deze wordt geassocieerd met een wedstrijd van louter amateuristische piraten. ….
Zwart is zwart allang niet meer wordt bewezen op de 'Zwarte Cross' in 2017!
De Zwarte cross wordt straks geassocieerd met  de absolute top rijders van de motorcross. DENK daar maar eens goed over na Sylvana. Dat ‘Zwart’ was al positief in combinatie met het hele (naar het schijnt toffe niks moet alles kan) festival maar de verbinding tussen dat woord ‘Zwarte’ en ‘Cross’ staat straks voor de ganse wereld voor de crème de la crème van de (inter)nationale motorcross!!!
Je kan natuurlijk anders zelf in juli even een kijkje gaan nemen aldaar Sylvana, lijkt mij sowieso een keer leuk voor je, Nederland is wat groter dan louter de Randstad.
Ik DENK dat het je beeld van de werkelijkheid wel zal gaan veranderen als je echt eerlijk en objectief gaat kijken naar hoe ‘Zwart’ impact heeft op de mens.
Wel een kleine tip mijnerzijds……Wordt niet bang als er iemand een verwassen en smoezelig wit  shirt aan heeft met WP erop….Dit betekend inderdaad White Power!!!! Maar dat is enkel de naam van een merk voor schokbrekers….dus bij deze hoop ik dat ik deze eventuele schok al bij je heb gebroken……De rest is vast niet schokerend voor je mits je er open ingaat…….

Pats! En ineens bedenk ik mijzelf dat er iets heel vreemds gaande is……!!!!!!

A. Ik schrijf een column waarin de  SOLO-motorcross leidend voorwerp is…..
B. Ik verwacht dat  ene Sylvana S. met een open en objectieve houding ergens heen gaat…..

 

Tijd om te stoppen dus!

Tot volgende week!

Ciao!

 

10-11-2016; Even uw agenda erbij pakken....

Hallo daar lezer!

De WK zijspancrosskalender voor 2017 is daar! Afgelopen maandag circuleerde deze al rond doordat onze zeer gewaardeerde filmende Vlaamse zijspancross kabouter deze al via via had vernomen…..
En reeds heeft de FIM deze kalender nu echt ook officieel gepubliceerd;

17-04 Oldebroek (NL)
07-05 Chernivtsi (UaE) (To be Confirmed)
14-05 Kramolin (CZ)
04-06 Chaumont (FR)
11-06 Kegums (LAT)
02-07 Iffendic (FR)
09-07 Belgium (track; To be Announced)
16-07 Strassbessenbach (D)
30-07 Moggers (AUT)
13-08 Stelpe (LAT)
20-08 Kivioli (EST)
27-08 Roggenburg (CH)
10-09 Rudersberg (D)
17-09 Markelo (NL)

Dat zijn 14 GP’s en dus 28 manches in 10 verschillende landen.
Nog wat kleine haakjes en ogen. De GP van de Oekraïne is nog onzeker door de politieke situatie aldaar en daarom staat deze nog niet officieel bevestigd. Het zou zo maar kunnen dat deze net als de afgelopen jaren van de kalender gaat verdwijnen.
Een ander ding is dat de GP van België op dit moment nog geen plaats van handeling heeft in 2017.
Ik weet er absoluut het fijne niet van maar wat ik wel weet is dat de FIM het vorig jaar ook een achenebbisj zooitje vond in Genk, zo heb ik mij laten vertellen.
Aan de ene kant  jammer, maar zeker begrijpelijk als je het mij vraagt. Ergens blijft het een schande dat dit crosscircuit er altijd zo verpauperd bij ligt.  Ik snap er ook niks van dat dit zo is en maar blijft duren al jaren lang…..
Het terrein leent zich echt wel goed voor een mega vet circuit dat er gelikt uitziet. De infrastructuur is er voor aanwezig….maar helaas.
Nu straalt het meer uit van…wees maar blij dat je hier mag crossen en niet zeuren…
Tja….ergens niet zo gek dat een ronde voor het officiële WK aldaar dan een keer op losse schroeven komt te staan….
Maar goed, ergens hoop ik dat er toch nog in Genk wordt gereden voor het WK….En dat het dus zo is dat we een fatsoenlijke accommodatie hebben aldaar zonder verwrongen hekken en al dat soort fratsen….we gaan het zien wat er gebeurd.
Verder staat er nog niks ‘vast’….althans..in België zijn de bonden aldaar, behoudens de BMB waarvan ik mijzelf afvraag of die überhaupt nog een officieel Belgisch kampioenschap gaan houden, wel al met kalenders naar buiten gekomen. Echter verandert daar her en der nog wel eens wat meestal.
 Op de website van onze Vlaamse eet-goeroe Luc Driessen, www.smxpics.be, staan deze kalenders te lezen.
Het IMBA-kampioenschap, het Europese kampioenschap zijspancross voor ‘amateurs’, is ook nog niet rond. Er staan tot nu toe wel al drie wedstrijden vast; Wohlen (CH) op 2 april, Kersbeek (B) op 6 augustus en Kleinhau(D) op 24 september. Bijna zeker komen hier nog rondes bij in Engeland, Frankrijk en Nederland.

Over ons mooie landje gesproken….verder is er qua kampioenschappen der lage landen nog niks bekend. Het is ook nog vroeg uiteraard zo half november, dus niks aan het handje.
Wel heb ik mij laten vertellen dat de KNMV deze donderdagavond al met haar ‘grote’ crossvergadering bezig is….Maar wat en of hier precies gaat uitkomen? Hopelijk alvast data voor de ONK’s zijspancross. Dat lijkt mij in ieder geval wijs zodat men goed kan plannen her en der…(teams, andere bonden, supporters etc.etc.) Ook komt er misschien meer duidelijkheid over het nationale kampioenschap zijspancross.
Twee andere zijspancrossevenementen die wel al vast staan voor 2017 wil ik ook even benoemen voor de agenda.
MCC de Kempen te Eersel zal op 12 februari wederom de zijspancross seizoensopener organiseren voor alle zijspancrossklassen (jeugd, hobby, oldtimers, nationale en inters). Iedereen weet dat een wedstrijd rijden sowieso beter is dan ‘zo maar’ ergens trainen…..Dus beste zijspancross teams, schrijf u in zodat we volle starthekken krijgen te zien in Eersel met hopelijk ook aansprekende namen hier tussen.
Ook nodigt de club MX-Londinieres te Frankrijk graag de zijspanteams uit om daar te komen trainen. In het weekend van 25/26 februari zal de piste aldaar louter open gesteld worden voor zijspannen. Overnachten is uiteraard mogelijk met ook goed sanitair e.d. en zelfs gratis wifi.
Dus als je als team een keer op een mooie harde baan wilt rijden die voor Franse begrippen relatief dichtbij is…check dan www.mx-londinieres.com .

Dat was het weer voor deze week!

Tot de volgende X!
Ciao!03-11-2016; F*CK OFF!

Hallo daar,

Heeft u dat ook wel eens gehad…dat het gras voor de voeten werd weggemaaid???

Nou ik wel!
ik wilde deze column wijden aan het hectische afgelopen weekend in de F1….Wat een farce allemaal.
Al dat gedoe met een scheldende Vettel en dat geneuzel voor P3 komt eigenlijk neer op de vraag; wanneer is het nu wel of niet ‘legaal’ om een chicane af te steken.
Hamilton mocht dat wel in de eerste ronde en Verstappen niet later in de race en dat was de bron van alle ellende.

Deze hele discussie zou er gewoon niet moeten zijn…….
Het woord ‘track-limits’……Bah! Bah! Bah! En nog eens bah!
In de huidige F1 en MotoGP lijkt het bijna nergens anders meer over te gaan…Men verlaat te pas en te onpas de baan om er hierna weer gewoon terug op te rijden.
Dan gaat vervolgens de wedstrijdleiding zitten bestuderen of er per geval voordeel is voor de desbetreffende rijder die over het witte lijntje is gegaan…….
Maar zou het gewoon niet zo moeten zijn dat men het witte lijntje überhaupt niet wenst te overschrijden omdat daar een grindbak ligt om maar eens iets te noemen…..In ieder geval geen plak asfalt, vaak wel met een ander kleurtje, maar wel gewoon hetzelfde asfalt…Of zo’n klein strak grasperkje als in Mexico in de eerste chicane, niet echt afschrikwekkend!!!
Circuits zouden niet de mogelijk moeten bieden waarin een coureur denkt dat hij een bepaalde actie kan proberen en als deze mislukt hij er in ieder geval zeker geen nadeel van heeft.
Slimme racers als Hamilton en Verstappen maken hier namelijk gewoon gebruik van…en dat is hun goed recht op dat moment….Vettel kon schelden wat hij wilde maar Verstappen zag Hamilton ook deze actie doen in de eerste ronde dus tja...dat werd schijnbaar getolereerd.

Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat Hamilton al in de eerste ronde met een gigantische klap in het grind ketst, hier zichzelf waarschijnlijk wel uit weet te werken, en ergens in het middelveld weer op de baan komt.
Hetzelfde geldt voor Max Verstappen…als die had geweten dat er een grindbak zou hebben gelegen daar, dan geloof ik niet dat hij op die manier had verdedigd tegenover de opdringende Vettel in zijn Ferrari.
Dus opdonderden met al dat klinische gedoe rondom elke wegracebaan. Weg met asfaltuitloopstroken die ook gebruikt kunnen worden als verlengstuk van de daadwerkelijke racepiste!
En als deze er dan toch moeten blijven liggen in een chicane, door één of andere rare moderne reden….. zorg er dan voor dat men standaard niet rechtdoor kan racen. Dat men ergens omheen moet en een omweg moet nemen naar de racebaan. Een pion, luchtkussens of weet ik veel wat…..
Want dit slaat dus echt nergens op > https://youtu.be/tc4D9VNtzW4 .
Je maakt je sowieso al belachelijk om überhaupt dit soort toestanden te kunnen faciliteren binnen de F1  maar als je dan ook nog beweerd dat Hamilton geen voordeel van het rechtdoor gaan in chicane 1 heeft gehad…..
Dit is de eerste ronde in de volgende bochten combinatie…… >https://youtu.be/tz-ln2yoah8
Whahahaha……..Rare poppekast allemaal!!!!
Dus nogmaals weg met die kansen om te kunnen afsnijden! Ik zou graag op de Vlaamse TV het woord ‘kattenbak’ weer (vaker) willen horen!


Maar ja, dit hele verhaal zat al vanaf maandagochtend in m’n kop totdat ineens de coureurs Hulkenberg en Riccardio het nodig vonden om met mijn mening aan de haal te gaan…..In het AD, op alle grote internetsites…hetzelfde relaas. Mooi dat zij dezelfde mening hebben maar even op z’n Vettel’s…Fuck OFF, dit is mijn column!!! Stupid guys!!! (nu moet ik vast een brief schrijven anders krijg ik straf….)
Naja, gezien het kaliber van deze heren hebben zij bij jullie nietige schrijver waarschijnlijk het gras voor de voeten weg gemaaid in de vergelijking als zijnde David en Goliath…..
En dat is prachtig!!!! Want dan hebben ze dat gras in onder andere Mexico zo kort gemaaid dat de grond eronder is verpulverd en men er beter grindsteentjes op kan gooien!!!!

Tot volgende week!27-10-2016; Droeftoeters!

Hallo daar lezer,
Eind oktober....dit weekend gaat de klok alweer een uur achteruit.....
Bah!
Definitief ´wintertijd´dus…..naja, we moeten het er maar mee doen.

Het zijspancrossseizoen is nu ook echt bijna over behoudens nog de laatste ronde bij de MON dit weekend in Meijel en natuurlijk de 'liefdadigheids' cross in Made over een aantal weken.
Maar goed….waar 2016 ophoudt begint 2017 ook altijd een beetje!!!
....en dan heb ik het over nieuwtjes!!!
Want er is wederom een topteam bekend. Daniel Willemsen gaat er nog een jaar tegen aan en wel met zijn 'oude' bakkenist Robbie Bax. Beterrrrr!!!
Alle topteams dus volgend jaar met nieuwe bezetting….want ook Brown moet op zoek naar een nieuwe bakkenist. Josh Chamberlain stopt er namelijk mee. Wel jammer, want dit was een super combinatie maja….Josh kan c.q. wil het niet meer in verband met de rest van zijn leven…..want we vergeten soms wel even dat bijna iedereen binnen de zijspancross ´amateur´ is en er dus nog een ander professioneel leven op na ´moet´ houden….
Hoe anders is dat met de heren in de F1 en MotoGP!

Die verdienen goed, of soms zelfs onwijs goed, en van alles wordt geregeld voor hen.
Maar het is ook een full-time job natuurlijk, het seizoen gaat tegenwoordig bijna het jaar rond. De F1 heeft nog een aantal wedstijden te gaan en ook in de MotoGP komen er nog twee GP’s. Wel beter voor ons als liefhebber, hebben we nog iets te volgen voordat we op verplichte winterslaap moeten.
Wel jammer dat alle titels al bijna zijn vergeven. In de MotoGP en de Moto3 zijn de kampioenen bekend. Vooral de Moto3 kampioen, Brad Binder, heeft mij geïmponeerd. Met name  zijn race in Jerez waarin hij als laatste moest beginnen (misschien kan u het nog herrineren…..hij had illegale data aan boord van zijn KTM dat zogenaamd door een ‘stagiar’ was upgeload op zijn machine…..) maar wel gewoon won!!!! Onze ‘bad Bo’ doet het ook echt niet verkeerd in zijn eerste ‘leerjaar’ en ik verwacht veel van deze kerel in 2017.
Zijn eerste podium heeft hij in ieder geval al binnen en hoelang geleden was het niet dat we een Nederlander binnen het MotoGP-wegrace circus zagen die werd gelauwerd na de race???
Sowieso blijft de Moto3 erg vet! Wat een gevechten en acties altijd…en dito crashes ook…al was die in Australië niet leuk….Ik zag de crash en hield echt mijn hart vast. Ik dacht het zal toch niet dat precies 5 jaar nadat Marco ‘Super Sic’ Simoncelli werd aangereden en overleed dit nu precies weer gebeurd…..Gelukkig kon Bastianini zelf weglopen en gaat het relatief met McPhee ook goed. Gelukkig maar!!! (ik heb het over DEZE CRASH btw...)

Tja de F1……Ik kan er duizenden dingen over roepen maar ik ga maar één woord roepen met drie letters….MAX!!!
Wat een baas!!!! Op de baan, naast de baan en de geluksfactor heeft hij ook nog mee…..
Afgelopen weekend viel zijn Red Bull stil door een falende versnellingsbak….Helaas.
Echter had Max zijn eigen race toen toch al  vernaggeld…..Drie ronden eerder kwam hij ineens de pits binnen terwijl zijn team niet klaar stond. Hij dacht gehoord te hebben dat hij naar binnen moest maar dit bleek een fout….Kostbare tientallen seconden gingen verloren…maar uiteindelijk maakte dit dus geen ene moer uit!!!!
Dat heet dus mazzel dat dit net allemaal in die ene race gebeurd waarin je toch al gaat uitvallen!
Max!!! Onze eerste F1 winnaar!  Ik kan er geen genoeg van krijgen, net als vele andere Nederlanders…
Al heeft dit ook een keerzijde natuurlijk. Soms wil je dat iets groot wordt maar té groot is ook weer niet goed…althans heeft zijn keerzijde.

Ik word af en toe bijna letterlijk kotsmisselijk van sommige zogenaamde nieuwe ‘F1-fans’. Sommige kunnen zo hatelijk doen. Gadver!!!! Alles is Max, wat hij ook uitvreet, het is altijd ‘goed’ en wat die ‘anderen’ doen is altijd fout, of het zijn sukkels of weet ik niet wat voor woorden ik heb gelezen over mannen als Raikonnen, Vettel, Alonso en ga zo maar door. De meest erge ziektes vlogen bij tijd en wijlen over het scherm van mijn mobiel als ik dingen op facebook las...…
Ook de mensen die maar blijven zeiken over Rossi vs. Marquez ben ik nu wel een beetje zat. Vorig jaar is er van alles gebeurd waar ook ik als gepassioneerd volger goed pissig om was maar dit jaar zagen we de mannen gewoon hard maar fair vechten met elkaar….en hoe!!!!
En dan zijn er nog van die pannenkoeken die zo’n pracht gevecht dan aanklampen om maar weer dat gedoe op te rakelen en één der mannen voor rotte vis uit maken.

Sorry beste mensen, dan ben je niet goed wijs!
Dan snap je met je hele droeftoeter niet hoe de cultuur binnen de auto- en met name motorsport in elkaar zit. Dan ben je eigenlijk een schande om jezelf voor te doen als F1 danwel MotoGP fan.
Gewoon verkeerde insteek, misschien leuk bij het voetbal want daar schijnt dat bij te horen, maar dus niet langs een racebaan. (al ben ik er trouwens heilig van overtuigd dat 90% van de droeftoeters nog nooit op een GP is geweest…)
‘When the flag drops the bullshit stops’…..zie dit meest bekende racespreekwoord dan ook groter.
Hij die wint oogst respect, ook al is dat niet je favoriet!!!!
Ik ga het voor nu hier bij laten!

Tot volgende week!
20-10-2016; Zijspancross seizoen 2016

Hallo daar lezer!
Ik zei in mijn column van vorige week dat ik het zijspancross seizoen 2016 eens wat meer onder de loep zou nemen. Wel bij deze.....Uiteraard lukt dat nooit in maar één column, dus dit is geen overzicht ofzo...meer de dingen die mij opvielen en waar ik wel wat over wil melden. En wat deze of gene er over vind of vinden merken we dan wel weer....

Allereerst bleek dit seizoen er ene van de lange adem.
Ik hoop dat toch niet meer te zien! Zo veel geblesseerden. Eigenlijk teveel om op te noemen.....Het leek wel alsof er elke week iemand letterlijk en figuurlijk afviel voor een topklassering binnen het WK-gebeuren.
Vooral de echt 'nare' en stomme ongelukken blijven mij bij. Zoals de schedelbasisbreuk van Peter Beunk....Gewoon dikke pech dat er precies zo'n dikke kei op snelheid vol je helm in ketst.
Of Elvijs Mucenieks die daar in Genk na de start zo roerloos bleef liggen..bah.
Sowieso Genk...bah. Al die verrotte hekken en bende altijd. Ik heb er altijd een supermooi weekend hoor maar ja, de 'entourage'....ach....Dit jaar weer zo'n startsituatie waarvan je direct ziet dat dit wel eens akelig mis kan gaan.
Het circuit heet natuurlijk ook de HorensbergDAM maar om nu zo letterlijk een stuk DAM in de buitenbocht te leggen zodat een eventueel stuiterend span geen kant op kan.....Ik snap dat niet zo goed. Maja, andere opties heeft de organiserende ‘wees’  MC Maasland natuurlijk niet doordat men het eigen circuit al lang heeft moeten verlaten en er helaas geen andere banen in de buurt zijn te vinden.

Maar goed ik dwaal af…..

Seizoen van de langste adem dus maar wel hard kunnen rijden want er hadden er meer een lange adem ondanks de vele kwetsuren….Degene die dat het beste kon in de GP’s anno 2016 was Jan Hendrickx met natuurlijk bakkenist Ben van den Boogaart. En dat vind ik dan wel weer super gaaf!
Het zou niet op zijn plek zijn geweest als Jan na al die tientallen jaren zijspancross zou stoppen zonder in ieder geval één mondiale titel. Dat verdient deze kerel gewoon. Jan Hendrickx is een super sympathieke gast namelijk. En dat zeg ik nu geen eens om te slijmen maar omdat het ook gewoon zo is.
En om dat even duidelijk te maken ook….Meestal hoor ik wel ergens iemand iets negatiefs roepen over de nieuwe Wereld Kampioen van dat jaar. Uiteraard niet in het ‘groot’ (lees gericht aan de persoon zelf of op het internet o.i.d. waar iedereen die mening zou kunnen lezen) want daar is 98% van de mensen te laf voor maar gewoon als ik een babbeltje aan het maken ben met deze of gene.
Dit jaar zou  je dat soort praat eerder als anders verwachten met het uitvallen van titel kandidaten als Adriaenssen, Willemsen en Girraud. Dan is het namelijk lekker makkelijk scoren zo van ‘Als . . . . .  was blijven rijden was Jan nooit Wereld Kampioen geworden.’
Maar wat blijkt, dit jaar heb ik eindelijk dat soort negatief geneuzel nergens gehoord! Gelukkig maar want ik vind dat soort uitspraken ook zo’n onzin! Aan het einde van het seizoen is diegene met de meeste punten namelijk gewoon kampioen. Klaar punt uit! En eindelijk lijkt iedereen dat te begrijpen!

Sowieso voor België was dit natuurlijk een topjaar met naast de Wereldtitel van Hendrickx ook de vicewereldtitel voor Adriaenssen die sneller terug kwam dan menigeen had verwacht en daardoor ook de Nederlandse zijspancrosstitel kon binnen halen.
En natuurlijk hebben deze beide cracks samen met Marvin van Luchene ook nog ‘even’ de landentitel gepakt voor België tijdens de officiële EK voor landenteams in Frankrijk.
Chapeau voor alles en iedereen wat België is!!!!!
Maar goed…ergens ook triest nieuws….Zowel Jan Hendrickx als Ben Adriaenssen gaan…stoppen!!!! Van Jan wisten we dit al eerder en van Ben nu een paar weken…maar zonde is het wel! Twee van dat soort kaliber rijders die er mee gaan stoppen.
Ik ga ze beide missen!!! Ik vond Ben Adriaenssen niet altijd de meest spectaculaire rijder maar wel zeker vaak de beste, en misschien wel de meest ‘cleane’ rijder die ik ooit zo hard heb mogen zien rijden op een motorcross-zijspan….In de MotoGP noemen ze ‘Lorenzo’ wel eens een ‘Robot’….Ben Adriaenssen had deze bijnaam ook wel mogen hebben eigenlijk. Ik heb eens een keer een aantal ronden van Ben gekeken in een training en bleef hem toen volgen. Elke ronde snaar strak op de centimeters af precies dezelfde lijnen. Erg knap en indrukwekkend.
Via deze weg wil ik dan ook beide rijders, hun bakkenisten en ook teamleden hartelijk bedanken voor al die jaren dat ik en wij als zijspancrossliefhebbers hebben mogen genieten van jullie rijden!!!!

Voor ons als Nederlanders was het dit jaar naar het gevoel wel kruimels rapen…..maar bekijk het eens positief!!! We zijn sowieso té veel verwend in Nederland de laatste tientallen jaren door met name de resultaten van ene D.W. geboren te Lochem.
En om maar even positief te beginnen over het afgelopen jaar..…diezelfde D.W. was wel mooi de rode plaat drager na 5 GP’s….Dus om nu te zeggen dat die ‘ouwe’ kerel niet meer mee kan met de absolute top…..Ik denk dat hij dat nog steeds kan en ik hoop dat hij dit ook in 2017 nog gaat doen….En Daan….psssttt….er lopen twee Letse bakkenisten ‘los’, ik zou er ene proberen te vangen!
Als dat zou gebeuren zie ik nog wel heel wat moois ontstaan in 2017!
Hermans moest even wennen aan de VMC maar reed aan het einde van het seizoen keihard.
Bax was aan het begin van het seizoen het lachertje (en nu vraag ik mij af hoeveel mensen het ‘lef’ hebben gehad dit zelf tegen hen daar te zeggen in plaats van tegen mij of een ander…..ik denk verhouding 1/15…..) maar kwam sterk terug.
Deze drie combinaties werden wel even mooi tweede in het EK voor landen….!!!!!

Ander positief ding in 2016….de ONK’s! Gewoon weer mooie startvelden, goed georganiseerd dus. Goed bezig allen die hier aan bij hebben gedragen.
2017 wordt nog mooier met zelfs een nationale zijspanklasse erbij! Hét kan met een beetje visie en frisse wind dus wel….Nu doorvaren op deze koers!!!!

 

Ik ga het hierbij laten! Volgende week een nieuwe column!!!!

Ciao!13-10-2016; Update ;)

Hallo daar!

Het zijspancross seizoen zit er (zo goed als) op. De uiteindelijke winnaar van het seizoen bleek toch wel Jan Hendrickx. Belgisch kampioen, met België kampioen van de sidecarcross of nations en natuurlijk de absolute kers op de taart, Wereld kampioen.
Een beetje een beknopt verslag van het zijspancross gebeuren…vandaar dat ik volgende week het zijspancross seizoen eens wat uitgebreider ga behandelen….

Ja u leest het goed, volgende week al!
Ik ga de columns weer hervatten. Een beetje gekscherend had ik het vorige stukje, alweer drie maanden geleden geschreven, ‘op veler verzoek’ genoemd…maar niks bleek minder waar. Ook de weken nadat ik dat had getypt kreeg ik verschillende berichten van mensen die het echt schenen te missen die columns…..
Tijdens de laatste GP in Rudersberg kreeg ik vooral van Vlamingen, en er waren er een hoop natuurlijk, veel complimenten over die columns. Ik heb mijzelf eigenlijk nooit eerder gerealiseerd dat er in België ook fanatiek werd meegelezen…….
Dus bam(!!!), zeker nu in de ‘winter’ ga ik toch echt weer proberen elke week er ‘ouderwets’ een column uit te knallen, voor iedereen die maar een beetje Nederlands kan lezen of dat probeert…
(ik hoorde in Rudersberg zelfs van een Duitser dat hij mijn columns las…via google translate….haha…die geeft het vast niet precies weer denk ;) )
Deze winter wordt voor u als zijspancrossliefhebber wat dat betreft zeker ‘ouderwets’ want ook Berenboel keert terug met zijn welbekende ‘winter’-interviews!
Dus warme chocomel maken (mag met een druppel of wat rum ;) ), sinterklaas liedjes zingen, een boom in je kamer planten, gezellig met familie samen zijn, een grote bom gooien tijdens oud- en nieuw, de periode hierna wensen dat het al maart is…….
Maar dat alles dus met zo af en toe wat leesvoer over de zijspancross, maar in mijn geval ook wel eens over andere mechanische sporten…..
Uiteraard blijft de zijspancross ‘by far’ mijn nummer één….maar er is ook zoveel anders te zien en beleven. Het stoppen als ‘officieel’ fotograaf geeft mij voor 2017 wel mooi alle vrijheid terug om te doen en te laten wat ik wil op auto- motorsport gebied…..
Na tien jaar gedoe en geleuter over dit evenement met mijn maatje Guido konden we dan nu eindelijk een keer de knoop doorhakken.
Bucket-list……’Le 24h du Mans!’ Jawel!!!
Een van de meest legendarische snelheidswedstrijden ter wereld en straks in 2017 ben ik erbij!
Dit is zo’n gigantisch evenement dat je al in deze maand alles goed moet regelen qua kaarten en camping. Ik ben helemaal ‘blue’ over de 24 uur van Le mans dus waar te beginnen dacht ik een aantal weken geleden…..
Klein beetje zoeken en ik kwam op de website www.beermountain.com.
 In één woord, geweldig!!!!!
Voor de rest zien we wel in 2017……, een week na de 24 uur van Le Mans staat mijn 20e keer Dutch TT op het programma, dat sowieso. En natuurlijk gaan we naar de Nederlandse GP’s zijspancross in, volgens de laatste berichten, Oldebroek (de eerste met Pasen, 15 en 17 april) en Markelo (laatste bericht…17 september en dus de finale !!!) en natuurlijk naar (alle) ONK’s zijspancross.
Maja, 2017…Duurt nog even…..Eerst volgende week maar even wat dingen van het afgelopen jaar neer pennen. Best zat ;)

Tot Volgende week!

30-06-2016; 'Op Veler verzoek!'

Hallo daar beste mensen!


Ik zat er eigenlijk aan te denken om de hele column/pagina van Orangehat.nl te halen, want het was in 2016 letterlijk ´nooit´ een column……en dat is dan ook zo wat.
Echter ga ik toch wat vaker in de figuurlijke pen kruipen.

Schoonfamilie die niks met auto-motorsport hebben, een paar autorace-puristen maar voornamelijk zijpancross-fans uit Vlaanderen en Nederland van wie ik sommige niet eens ken spraken mij aan waarom ik in 2016 niks meer had geschreven…..sommige mistte het echt.
Dat laatste gaf dan toch echt de doorslag, het  geeft een goed gevoel dat mensen dat tegen je zeggen, daaruit blijkt toch dat je het niet voor niks doet.
En laten we wel wezen…..ik vind het  echt wel leuk om te doen want daarom ben ik er destijds ook mee begonnen. Om mijn eigen gedachtes over deze of gene binnen de auto- motorsport, en met name de zijspancross, een beetje te kunnen ventileren en op een leuke manier delen.
 Echter ontbreekt de tijd soms gewoon zoals ik al zó vaak heb gezegd in 2015……
Maar nu hooggeëerd publiek, komt daar de eerste column van 2016. Riemen vast zou ik zeggen want ik heb wel het één en ander wat ik eens aan de kaak wil stellen…….

Over een kaak gesproken…..
Daniel Willemsen en Peter Beunk gingen aanvankelijk goed in de rondte in 2016  totdat ze er lelijk afklapte en Daan zijn kaak bijna letterlijk vermorzelde in Schopfheim…..
Ik baalde echt toen ik dat las.
Ik had dat zo vet  gevonden als Daan nog één keer een goede gooi naar een wereldtitel had kunnen doen na al die ‘magere’ jaren met pech en toch wel soort van herrijzenis en andere mentale instelling dan pak ‘m  beet 10 jaar geleden……Dat had nogmaals gewoon té bruut geweest en trouwens ook voor zijn bakkenist Peter Beunk uit het ‘knotsgekke’ Hengelo ;)
Maar het mag niet zo zijn helaas. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren in 2016 maar de echte hoop is allang vervlogen.
Balen dus nogmaals!!!
Waar ik ook direct van baalde was dat er weer zo’n kansloze berichtenstroom op gang kwam. Iedereen wist zogenaamd hoe die crash was gegaan. Wilkinson had Daan eraf geduwd / Daan was alleen gecrasht / …versie 3 … / …versie 4 …. Etc….Moet ik nog even doorgaan?!?
Gaan we lekker niet doen dus, dat doen anderen wel….met nog meer versies  terwijl het zware merendeel de crash geen eens had gezien.....
En dan vervolgens het digitale moddergooien wat volgens sommige helpt om hun visie/mening kracht bij te zetten….
EN MET DAT LAATSTE BEN IK TOCH WEL ALLE   #$(censuur)#%! HELEMAAL KLAAR MEE!!!!!
Hou er toch eens allemaal mee op met dat kansloze, ja echt, kansloze gedrag. Gatver.
Zonder aanziens des persoons, of juist eigenlijk met aanziens dan dus voor iedereen…..KANSLOOS als je jezelf hier mee bezig houdt.
Het is geen eens dat ik het erg vind dat mensen schijnbaar zo gefrustreerd zijn dat ze dat op andere willen botvieren die in hetzelfde gefrustreerde bootje zitten….Maar val mij er niet mee lastig en vaar weg met jullie ‘Ark van schering en inslag’.
De zijspancross, althans sommige mensen eromheen, begint zo bij tijd en wijle echt een kleuterklasje te worden!!!!
Beter heb je het met elkaar naar de zin en als er iets even niet goed zit, direct recht voor zijn raap op de cross en klaar.
Iemand een andere mening….Ja beste zijspancross-internethooligans…..Dat bestaat gelukkig ook. Mag je daar wat over zeggen, ja natuurlijk!!!!
Maar blijf niet verzanden in kansloze spelletjes, verdachtmakingen  en, dit is de laatste keer dat ik dit ga zeggen…., val mij er persoonlijk niet mee lastig! Het boeit me niet wat het ene kindje tegen het andere kindje heeft gedaan, wie niet met wie zijn speelgoed mocht spelen en wie er wel meer krediet heeft bij de juf of meester. Die tijd heb ik twintig jaar geleden wel gehad op de basisschool.

Beter ga je naar de zijspancross om voluit te genieten van de sport, de wedstrijden en de sfeer. En is de sfeer even niet daar wegens omstandigheden, dan maak je hem tot jou sfeer!!!  
Dat lijkt mij het beste. Deden wij ook allemaal met ons groepje in Valkenswaard op de zaterdag.
Gewoon lachen, gieren, brullen ondanks de ronduit….’vervelende’ omstandigheden op dat moment met de afgelaste kwalificatie-races, een camping zonder stroom  met veel te hoog gras en een cateraar bij wie de hamburgers meer koste dan afgelopen weekend bij de Dutch TT van Assen….
Leuk dat die cateraar het goed doet met de solo-GP maar het  ‘zijspancross-volk’ is een ander slag mensen over het algemeen (sommige daar gelaten…;) )…..
Wij geven liever iets meer uit dan die mensen bij de solo’s maar wel tegen fatsoenlijke tarieven.
Ik gok als het tentje daar tot twee uur open was en een pilsje leuk was geprijsd en de tap niet dicht ging om….half elf (!!!)….dat men bakken met geld had kunnen verdienen aan ons. Want daar ging het deze cateraar schijnbaar om. Bij de solo-GP is het normaal dat je ‘genaaid’ wordt, kijk alleen maar naar de prijzen om het circuit op te komen, maar wij zijspancross-volk willen dan toch wel lekker genaaid worden….dan doen we dat zelfs over en over….Als we er maar blij van worden. Vraag maar eens na in het Duitse Rudersberg, daar ‘leven’ letterlijk 6 grote (sport)verenigingen van dat ene weekend zijspancross GP aldaar.
Maar goed, klaar. Ik wil ook niet zeiken verder op de organisatie. Men vergeet wel eens dat men toch vrijwillig de poten uit het lijf loopt op zo’n weekend als lid van een vereniging.
En al met al vond ik het een mooie cross. Buiten de (preparatie)-condities van de baan op de zaterdag voor de kwalificatieraces, de magere camping en de solo-GP cateraar. De rest was het mij naar de zin. En nogmaals, anders maken wij het gewoon naar de zin. Simpelzat!

Tot de volgende keer en ik beloof u, dat gaat geen half jaar duren. Eerder een maand of paar weken. Ik ben namelijk blij dat ik dit alles van mij af heb kunnen schrijven en hoop dat men er veel lees plezier van heeft!

 

Ciao!

07-12-2015:'De Olympische gedachte!!!'

Van de week kwam ik weer eens een bepaald 'gevoel' van velen auto- motorsport fans tegen.....
Dit gevoel kwam tot uiting in een duscussie op Facebook.
Het feit dat Max Verstappen niet is genomineerd voor de 'sportman van het jaar' verkiezing was de oorzaak van deze soms verhitte digitale woordenwisseling.

Ook de ov-krant Metro vind het op zijn minst opmerkelijk dat Max niet is genomineerd blijkt uit hun voorpagina van afgelopen woensdag.
Ik vind het persoonlijk niet zo gek dat Max niet is genomineerd.
Voor mij moet namelijk iemand ten alle tijden in zo'n jaar een titel gepakt hebben. En ondanks dat Max een fenomeen is in de autosport heeft hij dit jaar geen race gewonnen, laat staan de titel gepakt.
Ik denk dat Max het zelf niet zo boeit trouwens.
Hij heeft namelijk al genoeg complimenten gehad en pakte afgelopen weekend maarliefst drie(!!!) FIA Awards. (te weten 'best rookie' / 'best personality' / 'best overtake' of the year'. Die laatste award was trouwens voor zijn fenomenale actie in Spa waarbij hij zichzelf buitenom naast Nasr positioneerd in het ultra snelle Blanchimont. Een actie van de buitencategorie, HULDE!!!

Maar even terug naar het artikel in de Metro.
Volgens dat stukje is het ook één van de criteria dat een sporter daadwerkelijk moet hebben gewonnen danwel een titel hebben gepakt in het desbetreffende jaar.
De andere criteria zijn dat het een sport moet zijn met 'mondiale' uitstraling en dat de prestatie een duidelijke impact moet hebben gehad in Nederland. Aan die laatste twee voldoet Max Verstappen uiteraard ruimschoots.
Kent u Niek Kimmann?????
Ik niet echt eerlijk gezegd terwijl ik wel degelijk een nieuws en (ook 'algemeen') sportdier ben. Niek is wel een van de drie genomineerden voor de titel sportman van het jaar.
Hij is in 2015 namelijk wereld kampioen fietscross geworden. Een prestatie van formaat natuurlijk! Chapeau voor hem!!!
Maar is het BMX-en danwel een 'sport met mondiale uitstraling' ????? Zal wel zeker....
En ook heeft de titel van Niek duidelijke Impact gehad in Nederland, alleen ik heb dat even gemist denk ik....
Deze kritiek wordt in de Metro gepareerd door Jeroen Bijl, lid van de NOC-NSF vakjury omtrent deze verkiezing.
Ik citeer; 'Het winnen van een prijs weegt voor een jurylid zwaarder dan de populariteit van de sport'.
Dat is ook mijn mening en vandaar dat Max Verstappen, al is het een fenomeen, niet hierbij kan horen....

Maar wat ik dan niet snap.......

HOE KAN JE DIT ZONDER BLIKKEN OF BLOZEN NOU ZEGGEN TERWIJL WIJ IN NEDERLAND ENE KEREL HEBBEN DIE AL 10X (!!!!!) WERELD KAMPIOEN IS GEWORDEN IN ZIJN SPORT EN TOTAAL IN ALLE JAREN IS GENEGEERD IN DEZE VERKIEZING!!!

Dat is blijkbaar de 'olympische gedachte' van deze NOC-NSF verkiezing 'sportman van het jaar'........
Als zijnde een 'zogenaamd' democratisch regime dat wel een deel van het volk uitsluit dat er blijkbaar niet toe doet en dit dan lachend aan de wereld kenbaar maakt......
Schande dat een nationaal sport-orgaan zich zo opstelt!!!

26-11-2015; WAANZIN!

Het auto- en motorsport seizoen is zo goed als ten einde, behoudens natuurlijk de 'wintersporten' (enduro's bijvoorbeeld...).
Toch was afgelopen weekend waanzinnig te noemen aangaande de motorische sporten.
Waanzin in de goede zin van het woord en waanzin in de slechte zin van hetzelfde woord.

Allereerst maar de positieve waanzin.
Dit weekend was de Grand Prix van Macau.
Als u dit evenement kent dan weet u  als lezer dat het waanzinnig is! Eigenlijk gewoon bizar!!!
'Macau' wordt wel het Las Vegas van China genoemd. Vroeger was het een kolonie van Portugal, erna een zelfbesturend staatje onder de vlag van Hong Kong en tegenwoordig hoort het dus echt bij China, al is Macau dus heel anders dan pak 'm beet Peking of welke Chinese stad dan ook.
De vergelijking met Las Vegas of Monaco gaat meer op.
Las Vegas vanwege de vele casino's die er van oudsher zijn. (Macau kende natuurlijk zijn eigen wetten en daarom konden de casino's daar wel anders dan China zelf..)
Monaco omdat het voorheen dus net als het kleine staatje aan de middellandse zee een eigen bestuur kende...
Maar dus ook omdat men in Macau een GP organiseerd en deze net als in Monaco door de straten gaat.
Macau echter is waanzinniger dan Monaco!!!
In Macau zijn namelijk stukken die dubbel zo breed zijn vergeleken met het bekendere GP-circuit van Monaco en waar men ook dubbel zo snel doorheen gaat.
Maar Macau kent ook stukken waar het zo smal is dat er echt amper twee auto's naast elkaar passen. Ook is er zo'n krappe hairpin (Malcom bend) dat daar constant een gele vlag hangt.
Inhalen is daar verboden want men kan met een auto alleen de bocht halen als je deze volledig aan de buitenkant instuurd.
U snapt...genoeg ingredienten voor een eigenlijk bizar race-weekend waar men strijdt om de Grote Prijs van Macau met Formule 3 auto's, GT-bolides, toerwagens en (om het allemaal nog gekker te maken...) Superbikes!!!
Ja u leest het goed....ook een motorrace is vaste prik op het meest bizarre circuit ter wereld.
Het is eigenlijk een circuit met twee gezichten. De eerste kleine twee kilometer is relatief breed en volgas. (Voor de echte kerels tenminste...). Direct na de start volgt een flauwe bocht naar links, dan een recht stuk en dan een flauwe bocht naar rechts, de Manderin. Voor deze bocht moet je 'ballen' hebben. En al helemaal de eerste ronde als het hele veld nog bij elkaar zit....
Dan volgt nog een rechtstuk waar het heel breed is en aan het einde hiervan is eigenlijk de ultieme uitrem mogelijkheid bij 'Lisboa'. Dit is toch wel een hele vreemde bocht.
Men gaat namelijk ook via deze bocht vanaf het brede gedeelte het smalle gedeelte op....
Bij het ingaan van dat smalle gedeelte met die snelheden die bij het racen horen past eigenlijk echt maar 1 auto, of twee als men echt met elkaar probeert rekening te houden....
En dat terwijl men soms drie dik aanremt voor deze bocht...U snapt dus wel dat Lisboa de bocht is in Macau met de meeste incidenten.
Na Lisboa volgt een lang slingerend stuk die heuvelopwaarts de coureurs door de nauwe 'achteraf'-straatjes van Macau voert.
Dit stuk wordt afgesloten door de eerder genoemde Malcom hairpin waarna men snelheid maakt en weer op het brede stuk belandt.
Nou ja, ik kan wel uren schrijven over dit eigenlijk te gekke evenement, maar dat ga  ik dus even niet doen. Soms zeggen beelden meer dan woorden.
Ga gewoon even naar youtube, type in de zoekbalk 'Macau grand prix'.
Kijk en geniet, danwel verbaas uzelf....!!!!!


En dan de waanzin in de negatieve zin.
Dit weekend was ook het FIM-gala.
Op dit gala worden alle Wereld Kampioenen van dit jaar gehuldigd en krijgen zij een officieel certificaat mee van de FIM waarop staat dat men daadwerkelijk Wereld Kampioen 2015 is geworden in de desbetreffende discipline.
Uiteraard waren 'onze' zijspancross wereldkampioenen Etienne Bax en Kaspars Stupelis daar ook bij.
We moeten niet gaan verwachten dat de aandacht voor hen net zo groot is als voor bijvoorbeeld de MotoGP maar een beetje serieuse attentie-waarde mag je toch wel verwachten van de FIM voor zo'n officieel moment.
Ik bedoel, als ik Etienne Bax was zou dat ene van de momenten zijn in mijn leven die mij het meest bij zouden blijven.
Dat is het nu ook geworden, maar wel met een wrange bijsmaak....
De heren werden op het podium geroepen en met applaus ontvangen uiteraard.
Vervolgens begint de presentator een verhaaltje over het aantal overwinningen en dat soort zaken die je zo kan oplezen via de statistieken van afgelopen WK seizoen.
Op hetzelfde moment wordt er een filmpje gestart. We zien inderdaad beelden van zijspancross op de achtergrond.
We zien namelijk een stuk van een Duitse TV zender van de afgelopen GP te Rudersberg. Dit was een reportage over de Duitsers Blank/Klooz. Die zien we dus ook vooral in beeld. Als je niks van zijspancross af weet zou je denken dat Bax/Stupelis met nummer 42 deelnamen aan het afgelopen wk.....
De mannen die daadwerkelijk worden gelauerd zien we aan het begin van het filmpje in een flits door het beeld rijden.
Dat is al niet echt netjes....zeg maar onproffesioneel.
Maar dit staat in het niets met wat er op het podium gebeurd...
Op het moment dat de certificaten worden uitgerijkt blijkt dat men de verkeerde op het podium heeft gebracht.
Niet de namen van Etienne Bax en Kaspars Stupelis prijken op deze certificaten maar de namen van zijspan-WEGRACE kampioenen Streuer/Koerts....
De presentator van dienst weet ook even niet goed wat te doen en brabbeld wat in de zin van dat dit later wel weer wordt omgewisseld. Even goed volgt wel het foto-moment.
Kan u het zich voorstellen? Daar sta je dan. Trots als een pauw na je eerste wereldtitel!
Na jaren knokken om je ultieme doel te bereiken. Letterlijk bloed, zweet en tranen tot bijna de dood erop volgde (en dan doel ik op het trainingsongeval in Geldermalsen in 2014!!!)...en eindelijk ben je daar waar je voor ging. Het ultieme bereikt!!!!
En dan krijg je op dat officiele moment waar je tussen alle andere grote der aarde bent een certificaat met een andere naam.......SCHANDE!!!

Bax en Stupelis worden gewoon geschoffeerd door de FIM die blijkbaar niet eens goed het verschil kunnen duiden tussen wegrace en motocross zijspannen.
Wat een farce!!!
Ze zouden zich diep en diep moeten schamen daar bij de FIM!!!!

....ik laat het hierbij...

Ciao en tot de volgende keer!!!

16-11-2015; Back on 'track' :)

Hallo daar allemaal!

Welkom op de hernieuwde column pagina op Orangehat.nl. En ik ben heel blij om dat tegen u te zeggen.

Het ging de afgelopen tijd niet zo goed met deze website.
U heeft vast wel gemerkt dat de foto's van de afgelopen twee ONK's zijspancross hier bijvoorbeeld niet zijn verschenen op de website.
De reden hiervoor was dat ik de foto's niet kon uploaden door een probleem met mijn hosting-provider.
Diegene die lid zijn van de facebook-account van Orangehat hadden wel geluk, want ik kon via het netwerk met de welbekende blauwe duim wel in ieder geval een aantal platen uploaden.
Het irriteerde mij mateloos dat het uploaden maar niet wilde lukken. Ook een stukje column uploaden ging dus niet….En toen ik die ‘ene’ maand had gemist was ik er de volgende ook wel weer klaar mee.

Ik was er eigenlijk wel zo klaar mee dat ik zelfs een tijdje heb getwijfeld om maar helemaal te stoppen met Orangehat.nl……(!!!!)
Op het moment dat niks meer wil ga je aan dat soort dingen denken namelijk. Dan ga je denken…piekeren….weer denken…..de plussen en de minnen tegen elkaar afstrepen. Mijn eerste gedachte was ook, wie gaat ‘orangehat.nl’ missen…..Er bestaan inmiddels immers zoveel websites etc. dat ik in ieder geval de ‘morele plicht’ niet meer voel om plaatjes te maken en mijn sport (zijspancross dus) te laten zien.

Orangehat.nl  bestaat al sinds 2004. Toen ik me net ging mengen in dit landschap was dit nog karig vergeleken met vandaag de dag. Je had de site van Rien Willems, de gebroeders Van der Sluis (SBRmx), Han’s zijspansite en daar stopte dat zo’n beetje.
Als vaste fotograaf liepen Jan de With (uiteraard, het langst al van iedereen!) en Eddy Koedijk er ook al rond. Vanuit België nog Rik Claes en dat was het dan wel qua (vaste zijspancross) media uit de Benelux. (als ik iemand vergeet…sorry alvast…Maar ik schets een beeld uit mijn herinnering)
In de overige landen waren wel een aantal sites maar eigenlijk geen ene die aan de site van Rien bijvoorbeeld kon tippen.
Wat ik alleen maar wil zeggen, ik was toen nog echt een toegevoegde waarde….Maar nu? Tja……

Dus sinds 2004 ben ik al bezig met deze website en de fotografie, uiteraard allemaal met vallen en opstaan.
Daardoor is de echte ‘drive’ natuurlijk ook minder. Na de zoveelste keer op weer hetzelfde circuit heb je immers alle leuke ‘foto’-plekjes wel gehad.
Bovendien heb ik de laatste jaren niet echt geluk gehad ‘qua’ momenten in de wedstrijd….vind ik zelf dan. Ik schreeuwde altijd het hardst van iedereen dat het meer met inzicht in de sport te maken had dan geluk dat ik altijd zoveel crash- danwel duel-plaatjes op mijn site had…..Ten dele kom ik daar nu op terug. Gewoon omdat ik met de neus op de feiten wordt gedrukt. De factor ‘geluk’ blijkt meer te spelen dan de factor ‘inzicht’ en eigenlijk is dat maar goed ook…..Want als de factor ‘inzicht’ 100% zou zijn dan zie ik nimmer een wedstrijd waarin onverwachte dingen gebeuren…..Dan zou ik alles al van te voren zien aankomen. Dat zou pas echt jammer zijn voor mijn beleving in de sport.

Maar dan de andere kant…..Stel dat ik wel zou stoppen.
Alles wat ik nu heb opgebouwd qua naam zou ik in de prullenbak gooien en, dat was voor mij de doorslag, na ik gok zo’n half seizoen zijspancross, zou ik het 'foto-boeren' gaan missen als een gek!
Want wat is het eigenlijk mooi en leuk om te doen!
Rond rennen met een camera om je nek, plaatjes maken terwijl je de rijwind van zo’n snel passerend crossspan trotseert, het kijken naar al je geschoten materiaal thuis, de bakken zand in je nek, de rijders/bakkenisten die express voor jou camera allerlei toeren uit halen en vooral het ‘YES’ moment als je een plaat maakt waarvan je weet….Dit is echt een hele mooie!

Dus nee, we zijn er gewoon (nog steeds) weer bij!!!!!
Zoals men binnen zijspancross-land ook gewend is….Maar wel met een aantal positieve nieuwigheidjes!

Onder andere de foto’s!
Die kunnen per heden  direct via mijn foto-gallerijen besteld worden op Canvas, een gewone afdruk, een website foto etc. etc. etc. Dat is dus lekker makkelijk voor u als bezoeker mocht u iets meer willen met een foto dan louter er naar kijken! Alleen het verkijgen van de grote originele afdruk gaat, voor zowel particuliere klant als andere media, nog ‘ouderwets’ via mijn e-mail.
De vernieuwde foto-gallerijen zijn per heden ook uitermate geschikt voor mobiele apparaten. Tablets, smartphones….het maakt eigenlijk niet uit. En ook via die apparaten kan alles zo met een paar klikken worden besteld, makkelijk betaald en worden thuis bezorgd. (nogmaals mag wel maar hoeft niet ;) )

In ieder geval wat mij betreft een hele verbetering. Voor zowel mijn bezoekers als voor mijzelf!
Ik besteed dit namelijk uit via ‘Oypo’. Dit is een platvorm voor fotograven waarbij Oypo het maken van de foto-gallerijen en de verwerking van foto aanvragen en verzending professioneel afhandelen zonder dat ik dit zelf moet doen. Dit gaat dus nu veel sneller dan normaal! 
Ik zou zeggen, neem een kijkje in de ‘Best of 2015’-gallerij en u ziet hoe alles eruit gaat zien.
Er kleeft één nadeeltje aan dit alles. Ik moet voortaan de grote bestanden allemaal uploaden, en dat vergt tijd. Daardoor kan het uren duren nadat ik klaar ben met foto’s selecteren voordat ze eindelijk on-line staan.  Jammer dan!!! Het voordeel weegt voor mij, en  ik denk uiteindelijk voor al mijn bezoekers ook, zwaarder dan dit ene nadeel.

De Column is dus ook verandert, dat had u allang opgemerkt.
Qua lay/out in de eerste plaats. Ik kreeg de laatste tijd veel opmerkingen dat mijn columns moeilijk te lezen waren op smartphones etc. Vandaar dat het kader waarin ik deze schrijf smaller is geworden.
Ook is de naam verandert.....
Geen ‘vastigheid’ meer op de donderdagavond ene keer per week of ene keer per maand. En waarom niet? Juist in dat ‘vaste’ heb ik geen zin meer. Het ‘moeten’ voor Orangehat.nl wil ik niet meer.
Dus vandaar dat ik per heden de ‘Nu of Nooit’-column lanceer.
Uiteraard is dat meer een soort blog geworden in plaats van een column maar desalniettemin laat ik de naam ‘column’ lekker in leven.
Het past ook wel bij de stijl van 'orangehat' om iets anders te doen lijken dan gangbaar is.
Ik ga gewoon zo af en toe wat neer strooien hier op deze pagina, en precies op de manier die men bij de donderdagcolumns gewend was. Dus scherp, grappig etc. etc. etc.
Het nu of nooit concept gaat ook wel weer een voordeel opleveren want vaak had ik al eens op maandag een heel verhaal maar werd dat dan ingehaald door de actualiteit…..Dus kon ik weer opnieuw beginnen vlak voor de donderdag…..haha!

Nou ja, tot zover en ik hoop u allen snel weer (hier) te zien!

Ciao!